Przepis
Ciasta i ciastka
Sernik malinowy
Składniki
- 500 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego
- 500 g mrożonych malin
- 200 ml jogurtu
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 g cukru, cukier waniliowy
- opakowanie galaretki malinowej
- 6 łyżeczek żelatyny, gotowy spód biszkoptowy lub 30 dag biszkoptów.
Sposób przygotowania
Maliny rozmrozić, część odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować. Ser wymieszać z jogurtem, cukrem i musem owocowym. Połączyć z rozpuszczoną żelatyną. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami lub gotowym spodem. Nałożyć masę serowo-malinową. Wstawi^ do lodówki. Galaretkę rozpuścić w nieco mniejszej ilości wody, niż podano na opakowaniu. Na wierzchu sernika ułożyć odłożone maliny, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki na 24 godziny. Udekorować kremówką ubitą z cukrem waniliowym.