Przepis
Zupy
Zupa z młodej kapusty z batatem
Składniki
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 łyżka masła
- 1 młoda włoszczyzna, obrana i pokrojona w drobną kostkę
- 70 g boczku wędzonego, pokrojonego w słupki
- 1 mała cukinia, pokrojona w drobną kostkę
- 2 l wywaru drobiowego lub warzywnego
- ¼ główki młodej kapusty, drobno poszatkowanej
- 1 obrany batat, pokrojony w kostkę
- ½ szklanki białej konserwowej fasoli
- kilka kropel soku z cytryny
- 2 łyżki posiekanego koperku
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzej olej z masłem. Dodaj boczek, smaż przez 3-4 minuty aż do uzyskania rumianego koloru. Następnie dodaj włoszczyznę i cukinię, smażę dodatkowe 3 minuty. Po tym czasie, dodaje podsmażone warzywa do delikatnie „mrugającego” wywaru. Gotuję 10 minut, wsypuję kapustę, batata i fasolę gotuje aż zmiękną. Wsyp posiekany koperek. Zupę można zagęścić zasmażką, dodać śmietanę lub koncentrat.