Łosoś i grill to genialne połączenie, a jak dodamy do tego sos tatarski to wychodzi nam danie idealne. Łosoś to jedna z lepszych ryb na grilla, świetnie smakuje, szybko się robi i nie potrzebuje wielu dodatków. Taką rybę możecie również przygotować w domu przy pomocy patelni grillowej, będzie tak samo pyszna. Poniżej dla Was łosoś z grilla z sosem tatarskim.
Łosoś z grilla z sosem tatarskim
Składniki:
- 4 steki z łososia, każdy o wadze 150 g
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Sok z cytryny lub np. limonki
- Sól, pieprz
- 200 g ryżu z dodatkiem ryżu dzikiego
- 400 g ulubionej mieszanki warzyw
- Do podania sos tatarski (mój ulubiony to Roleski)
Przygotowanie:
Krok 1:
Łososia oprósz solidnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw aby przyprawy przeniknęły do mięsa. Następnie ryż opłucz pod bieżącą wodą. W rondlu zagotuj 500 ml posolonej wody. Ryż wsyp do rondelka, gotuj 35-40 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Krok 2:
Ulubione warzywa (ja wybrałem kalafior, mini marchewki, brokuł i szparagi, ale możesz dobrać je dowolnie) ugotuj w osolonym wrzątku, 5-10 minut w zależności jak miękkie lubisz warzywa.
Krok 3:
Rozgrzej patelnie grillową lub np. rozpal grilla. Łososia natrzyj oliwą. Opiekaj rybę po 4-5 minut z każdej strony, pamiętaj że ryba nie może być prosto z lodówki. Łososia podawaj skropionego sokiem z cytryny z sosem tatarskim, ryżem i warzywami.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych pomysłów na obiad z rybą w roli głównej znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!