X

Czego szukasz?

Przepis
Ryby

Łosoś z grilla z sosem tatarskim

Składniki

  • 4 steki z łososia, każdy o wadze 150 g
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 200 g ryżu z dodatkiem ryżu dzikiego
  • 400 g ulubionej mieszanki warzyw
  • Do podania sos tatarski (mój ulubiony to Roleski)

Sposób przyrządzania

Łososia oprósz solidnie solą i świeżo mielonym pieprzem. Odstaw aby przyprawy przeniknęły do mięsa. Ryż opłucz pod bieżącą wodą w rondlu zagotuj 500 ml posolonej wody. Ryż wsyp do rondelka, gotuj 35-40 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Ulubione warzywa (ja wybrałem kalafior, mini marchewki, brokuł i szparagi, ale możesz dobrać je dowolnie) ugotuj w osolonym wrzątku, 5-10 minut w zależności jak miękkie lubisz warzywa.

Rozgrzej patelnie grillową lub rozpal grilla. Łososia natrzyj oliwą. Opiekaj rybę po 4-5 minut z każdej strony, pamiętaj że ryba nie może być prosto z lodówki. Łososia podawaj skropionego sokiem z cytryny z sosem tatarskim, ryżem i warzywami.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również