Różne przepisySałatki
Sałatka z dressingiem z kefiru. Przepis krok po kroku
Dzisiaj podzielę się z Wami moim ostatnim odkryciem. Jest to połączenie kolorowych warzyw, komosy ryżowej oraz pieczonego kurczaka. Sałatka z dressingiem z kefiru, bo o niej mowa to bez wątpienia idealne danie na upalne dni. Na szczególną uwagę zasługuje właśnie sos na bazie kefiru i świeżych ziół. Jest lekki, delikatnie kwaskowy, świetnie komponuje się z pieczonym drobiem i szpinakiem.
Sałatka z dressingiem z kefiru. Przepis krok po kroku
Składniki na 4 porcje:
- 1/3 szklanki komosy ryżowej
- 200 ml wody
- 250 g mięsa z pieczonego kurczaka (może być z obiadu z poprzedniego dnia)
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 12 pomidorków koktajlowych, najlepiej kolorowych
- 1 mały ogórek
- 100 g liści świeżego szpinaku
Dressing:
- 250 g kefiru (ja najbardziej lubię Robico)
- garść ulubionych świeżych ziół (ja użyłem kolendry, bazylii i mięty)
- sok z 1/2 cytryny lub np. limonki
- szczypta mielonej kurkumy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Komosę ryżową wysyp na drobne sitko, dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie przełóż do rondelka, gotuj pod przykryciem w 200 ml osolonej wody, przez około 12 minut. Po tym czasie spulchnij komosę widelcem i odstaw do wystygnięcia.
Krok 2:
Pieczonego kurczaka poszarp w rękach. Szpinak jeśli tego wymaga umyj i dokładnie osusz. Warzywa pokrój jak na zdjęciu. Pomidorki w połówki, ogórka w pół plastry. Szparagi skróć o twarde końcówki, pokrój w 3-4 cm kawałki, następnie zblanszuj przez 3 minuty w osolonym wrzątku. Po podgotowaniu szybko schłodź pod zimną bieżącą wodą.
Krok 3:
Przygotuj dressing. Do miski wlej kefir, następnie dodaj drobno posiekane świeże zioła. Wyciśnij sok z cytryny, możesz zetrzeć też skórkę z cytryny. Wsyp szczyptę kurkumy dla koloru, dopraw solą i pieprzem. Pamiętaj, że sosy do sałatek powinny być trochę za słone i za kwaśne. Po wymieszaniu z warzywami smaki z pewnością się zbalansują. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki, polej dressingiem.
Samo zdrowie
Powiedzcie, czy może być coś lepszego majową porą niż pieczony kurczak, szparagi i kefir? Ciekawostką będzie, że nie jest to danie główne, ale sałatka gdzie wszystkie składniki idealnie się komponują. Do tego szpinak, pomidory i ogórek. Uzupełnia to komosa ryżowa zwana też quinoa, która jest źródłem błonnika i białka oraz magnezu i fosforu. Z ciekawostek Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa ogłosiła rok 2013 rokiem komosy ryżowej 😉 Podsumowując na talerzu macie samo zdrowie.
Niewielka ilość tłuszczu i kremowa konsystencja
Na osobny akapit zasługuje jeszcze dressing z kefiru. Moje ostatnie odkrycie, lekki sos z niewielką ilością tłuszczu i kremową konsystencją. Do przygotowania wykorzystałem kefir Robico, który najbardziej mi odpowiada. Pamiętajcie, że kefir bez wątpienia wpływa na regulację przemiany materii, na procesy przyswajania białka i wapnia, wspomaga obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu we krwi. Jeśli chodzi o zioła to użyłem kolendry, bazylii i mięty. Możecie użyć swoich ulubionych np. swojskiego koperku, natki pietruszki i szczypiorku. Całość podkręciłem sokiem z cytryny, możesz też użyć skórki z cytryny.
Taki sam dressing możesz wykorzystać w bardzo fajnym, letnim daniu. Są to smażone plastry cukinii, które również przygotowuje w gorące wakacyjne dni. PYCHOTA 🙂
Sałatka z dressingiem z kefiru poleca się do przygotowania. Powiem szczerze, jak dla mnie to odkrycie sezonu wiosenno-letniego. W razie jakichkolwiek pytań kulinarnych dotyczących przepisu jestem na kulinarnym posterunku.
Kupując składniki do tej rewelacyjnej potrawy, szukajcie kefirów i innych produktów Robico z promocyjną etykietą. Biorąc udział w zabawie możecie wygrać mnóstwo ciekawych nagród m. in. vouchery na bilety lotnicze, walizki podróżne i inne gadżety turystyczne. Szczegóły konkursu znajdziecie pod adresem polecrobico.pl.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych przepisów na sałatki znajdziesz >> TUTAJ <<