Omlety i jajecznicePotrawy z ziemniakówRóżne przepisyZapiekanki
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą dojrzewającą. Krok po kroku.
U nas w domu uważamy, że zapiekanka to zawsze dobry pomysł na obiad lub solidne śniadanie. Dziewczyny przepadają za chrupiącą skórką i miękkim środkiem, a my oprócz smaku wychwalamy pod niebiosa łatwość ich przygotowania 😉 Idealnym przykładem jest zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą dojrzewającą, prosta w przygotowaniu i pełna smaku.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą dojrzewającą. Przepis krok po kroku
Składniki:
- 150 g kiełbasy polskiej surowej dojrzewającej Balcerzak
- 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 2 cebule
- pół papryki czerwonej
- pół papryki zielonej
- 4 ugotowane ziemniaki
- 5 jajek rozmiar „L”
- 30 g sera parmezan
- sól, pieprz
Do dekoracji:
- kolorowe pomidorki
- świeża bazylia lub np. szczypiorek
Przygotowanie:
Krok 1:
Kiełbasę i ziemniaki pokrój w plasterki. Cebulę w piórka, następnie paprykę w paski.
Krok 2:
Na rozgrzanym oleju roślinnym podsmaż kiełbasę pokrojoną w plastry. Kiedy się zrumieni, dodaj pióra cebuli i paski papryki, podsmaż chwilę, aż warzywa zmiękną. Następnie dodaj ugotowane i pokrojone w plastry ziemniaki. Smaż jeszcze 2 minuty delikatnie mieszając, aby ziemniaki się nie rozpadły. Podsmażone składniki odstaw do przestudzenia.
Krok 3:
Jajka wbij do miski, następnie dodaj starty na drobnej tarce parmezan. Dopraw solą i pieprzem, na koniec dokładnie wymieszaj.
Krok 4:
Piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzej do 180°C. Formę do zapiekania posmaruj tłuszczem, może być to olej, oliwa lub np. masło – dzięki temu zapiekanka nie przywrze do naczynia. Podsmażone i przestudzone składniki przełóż do natłuszczonej formy do zapiekania. Następnie zalej jajkami z parmezanem. Zapiekaj w powyższej temperaturze przez 20-25 minut, aż zapiekanka ziemniaczana będzie z wierzchu rumiana.
Wystarczy kilka składników
Jak widzicie przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej bez wątpienia nie jest wcale skomplikowane, wystarczy kilka składników, 40 minut w kuchni i macie smakowite danie. Niezaprzeczalną zaletą tej zapiekanki jest fakt, że to potrawa w zasadzie jednogarnkowa i nie trzeba robić żadnych dodatków. Można „sklecić” naprędce prostą sałatkę, ale to w zasadzie wszystko.
Odpowiednie składniki
Jedynym, o czym trzeba pamiętać przy przygotowaniu tego dania, to odpowiednie składniki. Może to truizm, bo w każdej potrawie ingrediencje są istotne. Natomiast w tym wypadku warto sięgnąć po odpowiednią kiełbasę – ja wybrałem tę od firmy Balcerzak (TUTAJ dowiesz się więcej). Warto sięgnąć po wiejskie jaja, które są spoiwem całej zapiekanki. Zadbajcie także o efekt wizualny dekorując zapiekankę kolorowymi pomidorkami i listkami bazylii. Z pewnością rodzina to doceni.
Kroi się niezła wygrana
Sięgając po kiełbasę polską surową dojrzewającą lub inne produkty Balcerzak oznaczone promocyjną etykietą, macie szanse na wygranie atrakcyjnych nagród. Między innymi 2 x Fiat 500, 9 Voucherów Travelpass Premium o wartości 5000 zł oraz 325 lodówek turystycznych. Loteria trwa do 30.06.2019, a wszelkie szczegóły znajdziecie TUTAJ.
Mam nadzieję, że mój przepis krok po kroku przypadnie Wam do gustu. Zapiekankę warto przygotować na rodzinny obiad lub np. na solidnie śniadanie. W razie pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, jestem na posterunku 😉
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
A więcej pysznych zapiekanek znajdziesz >>TUTAJ << Koniecznie zajrzyj!
Świetnie wygląda , na pewno zrobię pozdrawiam
Jak się zdecydujesz i zrobisz zapiekankę to koniecznie podziel się wrażeniami 🙂
Pozdrawiam
Na 4 osoby to chyba mało 4 ziemniaki??
Musisz podwoić składniki i będzie dla 4 osób.
Pozdrawiam