X

Czego szukasz?

Przepis
Omlety i jajecznicePotrawy z ziemniakówRóżne przepisyZapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą dojrzewającą. Krok po kroku.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą dojrzewającą. Przepis krok po kroku

 

U nas w domu uważamy, że zapiekanka to zawsze dobry pomysł na obiad lub solidne śniadanie. Dziewczyny przepadają za chrupiącą skórką i miękkim środkiem, a my oprócz smaku wychwalamy pod niebiosa łatwość ich przygotowania 😉 Idealnym przykładem jest zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą dojrzewającą, prosta w przygotowaniu i pełna smaku.

 

Zapiekanka ziemniaczana

 

Składniki:

 

  • 150 g kiełbasy polskiej surowej dojrzewającej Balcerzak
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 cebule
  • pół papryki czerwonej
  • pół papryki zielonej
  • 4 ugotowane ziemniaki
  • 5 jajek rozmiar „L”
  • 30 g sera parmezan
  • sól, pieprz

 

Do dekoracji:

 

  • kolorowe pomidorki 
  • świeża bazylia lub szczypiorek

 

Kiełbasę i ziemniaki pokrój w plasterki. Cebulę w piórka, paprykę w paski.

 

Na rozgrzanym oleju roślinnym podsmaż kiełbasę pokrojoną w plastry. Kiedy się zrumieni, dodaj pióra cebuli i paski papryki, podsmaż chwilę, aż warzywa zmiękną. Po tym czasie dodaj ugotowane i pokrojone w plastry ziemniaki. Smaż jeszcze 2 minuty delikatnie mieszając, aby ziemniaki się nie rozpadły. Podsmażone składniki odstaw do przestudzenia.

 

Jajka wbij do miski, dodaj starty na drobnej tarce parmezan. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.

 

Piekarnik z funkcją termoobiegu rozgrzej do 180°C. Formę do zapiekania posmaruj tłuszczem, może być to olej, oliwa lub masło – dzięki temu zapiekanka nie przywrze do naczynia. Podsmażone i przestudzone składniki przełóż do natłuszczonej formy do zapiekania. Zalej jajkami z parmezanem. Zapiekaj w powyższej temperaturze przez 20-25 minut, aż zapiekanka ziemniaczana będzie z wierzchu rumiana.

 

 

Wystarczy kilka składników

 

Jak widzicie przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej nie jest wcale skomplikowane, wystarczy kilka składników, 40 minut w kuchni i macie smakowite danie. Niezaprzeczalną zaletą tej zapiekanki jest fakt, że to potrawa w zasadzie jednogarnkowa i nie trzeba robić żadnych dodatków. Można „sklecić” naprędce prostą sałatkę, ale to w zasadzie wszystko.

 

Odpowiednie składniki

 

Jedynym, o czym trzeba pamiętać przy przygotowaniu tego dania, to odpowiednie składniki. Może to truizm, bo w każdej potrawie ingrediencje są istotne. Natomiast w tym wypadku warto sięgnąć po odpowiednią kiełbasę – ja wybrałem tę od firmy Balcerzak (TUTAJ dowiesz się więcej). Warto sięgnąć po wiejskie jaja, które są spoiwem całej zapiekanki. Zadbajcie także o efekt wizualny dekorując zapiekankę kolorowymi pomidorkami i listkami bazylii.

 

Kroi się niezła wygrana

 

Sięgając po kiełbasę polską surową dojrzewającą lub inne produkty Balcerzak oznaczone promocyjną etykietą, macie szanse na wygranie atrakcyjnych nagród. Między innymi 2 x Fiat 500, 9 Voucherów Travelpass Premium o wartości 5000 zł oraz 325 lodówek turystycznych.  Loteria trwa do 30.06.2019, a wszelkie szczegóły znajdziecie TUTAJ

 

Mam nadzieję, że mój przepis krok po kroku przypadnie Wam do gustu. Zapiekankę warto przygotować  na rodzinny obiad lub na solidnie  śniadanie. W razie pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, jestem na posterunku 😉

 

SMACZNEGO!!!

 

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Marianna

    Świetnie wygląda , na pewno zrobię pozdrawiam

    • Jakub Kuroń

      Jak się zdecydujesz i zrobisz zapiekankę to koniecznie podziel się wrażeniami 🙂

      Pozdrawiam

  2. Katarzyna

    Na 4 osoby to chyba mało 4 ziemniaki??

    • Jakub Kuroń

      Musisz podwoić składniki i będzie dla 4 osób.

      Pozdrawiam

Sprawdź również