Dania główneRóżne przepisyWieprzowina
Żeberka pieczone w marynacie z kolendry i gorczycy
Żeberka pieczone w marynacie z kolendry i gorczycy. Przepis krok po kroku
Dzisiaj mam dla Was przepis na moją ulubioną marynatę do żeberek. Jest to mieszanka przypraw, ziół nad którą pracowałem dobre kilka lat. Zmieniałem kombinowałem, korygowałem ilości i w końcu mogę powiedzieć, że jestem zadowolony. Żeberka pieczone w marynacie z kolendry i gorczycy wymiatają, niezależnie od pory roku 😉
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 3 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
- 1 łyżka miodu np. lipowego
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 3 łyżki sosu do karkówki i żeberek (ja użyłem tego od Roleskiego)
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz czarny
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze żeberka (ja wybrałem chudsze paski) przełóż do naczynia do zapiekania. Następnie dodaj olej, miód, sos sojowy, sos do karkówki i żeberek, przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę, gorczycę, paprykę w proszku, majeranek, około 1 łyżeczki soli i solidną porcję świeżo zmielonego czarnego pieprzu.
Krok 2:
Żeberka dokładnie natrzyj marynatą, odstaw aby przyprawy przeniknęły do mięsa, może to być 1 godzina lub 2, ale jeśli macie czas to zostawcie je w marynacie na noc. Następnie upiecz mięso w 150°C funkcja „góra-dół” przez 180 minut. Jeżeli w trakcie mięso zacznie się za mocno spiekać, wystarczy przykryć naczynie pokrywą lub folią aluminiową. Żeberka podałem z młodymi ziemniakami i surówką z kiszonego ogórka z czerwoną cebulą i musztardą francuską. W tym okresie, do tego typu mięsa świetnie sprawdzi się też surówka z młodej kapusty.
Kulinarne odkrycie
Wiem, że pogoda nie jest wybitnie „żeberkowa”, ale kiedy po kolejnym teście spróbowałem tego soczystego mięsa, wiedziałem że muszę się podzielić przepisem od razu. Czasami tworzę recepturę i ręce mnie świerzbią, aby jak najszybciej puścić w świat nowe kulinarne odkrycie. Żeberka pieczone w marynacie z kolendry i gorczycy długo nie czekały na swoją kolej 😉
Perfekcyjna kompozycja
Podczas przygotowania tej potrawy bez wątpienia kluczowych jest kilka elementów. Dobór odpowiednich przypraw, istotną rolę odgrywają ziarna kolendry i gorczycy, które nadają potrawie charakteru. Ważny jest dodatek sosu do karkówki i żeberek od Roleskiego, moje ostatnie odkrycie. Smak dojrzałych pomidorów z nutą goździków i imbiru, aromatyczny, lekko słodki i pikantny zarazem. Perfekcyjnie komponuje się z takimi mięsami jak żeberka, czy karkówka. Bardzo ważne jest pieczenie, tym razem postawiłem na długie pieczenie w dość niskiej temperaturze, dzięki temu mięso jest miękkie i soczyste zarazem.
Żeberka pieczone w marynacie z kolendry i gorczycy polecają się do przygotowania. Jeśli macie jakieś pytania jestem do Waszej dyspozycji. Wystarczy napisać komentarz pod wpisem lub na FB, ewentualnie na Instagramie.
Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<
Dzień dobry,
Czego można użyć zamiast sosu?
Pozdrawiam.
pomidory z puszki i suszone śliwki
Witam 🙂 Dziękuję za przepis. Właśnie zrobiłam marynatę i na jutro będzie jak znalazł 🙂 Dam znać na pewno czy smakowało. Pozdrawiam serdecznie
Czekamy niecierpliwie i pozdrawiamy 🙂
Muszę powiedzieć, że w całym życiu nie jadłam lepszych żeberek! Smak niesamowity, a mięso rozpływało się w ustach. Moja córka zjadła chyba tyle co ja, tak smakowało. Bardzo dziękuję za ten przepis! Pozdrawiam serdecznie z Belgii
Bardzo mi miło! Dzięki za ten miły komentarz.
Super dziękuję za przepis bardzo proszę też o przepisy w miarę możliwości z dietą cukrzycowa pozdrawiam
Dziękuję bardzo za miłe słowa. Niestety w diety się nie bawię, nie jestem dietetykiem.
Pozdrawiam
Żeberka z Pana przepisu są wyśmienite… poezja smaku kochani polecam
Dziękujemy bardzo, pracowaliśmy nad tą marynatą 😉