Przepis
Ciasta i ciastka
Sernik na zimno
Składniki
-500 g serka waniliowego, homogenizowanego
-pół paczki biszkoptów
-200 g owoców: malin, truskawek, pomarańczy, jagód
-1 budyń czekoladowy
-2 łyżeczki żelatyny
-galaretka owocowa
-bita śmietana
Sposób przygotowania
Budyń czekoladowy przygotowujemy według przepisu, zmniejszając ilość mleka podanego w przepisie o 1/5. W małej ilości przegotowanej wody rozpuszczamy żelatynę, a gdy napęcznieje, podgrzewamy, studzimy i łączymy z serkiem waniliowym. Przelewamy do tortownicy, wstawiamy do lodówki. Budyń po przestudzeniu, ale jeszcze ciepły wlewamy na masę serową, na wierzchu kładziemy biszkopty. Znowu wkładamy formę do lodówki. Gdy ciasto będzie zimne układamy na nim owoce, zalewamy tężejącą galaretką. Na koniec ozdabiamy bitą śmietaną.