X

Czego szukasz?

Przepis
Baranina, Jagnięcina

Udziec jagnięcy duszony

Składniki

  • 1,5 kg jagnięciny z udźca
  • 150 g wędzonego boczku
  • 700 g ziemniaków
  • 1 l wywaru z mięsa (może być z kostki)
  • 70 g marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka świeżych ziół: tymianku, majeranku
  • szczypta rozmarynu
  • liść laurowy
  • 100 g tłuszczu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy i szpikujemy pokrojonym w ćwiartki czosnkiem. Nacieramy udziec solą i pieprzem i obkładamy, pokrojonym na plastry wędzonym boczkiem. Cebulę i marchewki obieramy i kroimy w talarki, smażymy na rozgrzanym w brytfannie tłuszczu, po 10 minutach wyjmujemy. Wkładamy do tego tłuszczu mięso i obsmażamy. Następnie zalewamy połową gorącego wywaru, dorzucamy liść laurowy, majeranek, rozmaryn i tymianek. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 4 godziny, podlewając od czasu do czasu resztą wywaru. Pod koniec duszenia dodajemy marchewkę, cebulę i obrane pokrojone w kostkę ziemniaki. Dusimy razem pół godziny. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również