X

Czego szukasz?

Przepis
Ciasta i ciastka

Sernik z koziego twarogu z polewą mango

Nie tak dawno podałem Wam przepis na sernik na zimno z koziego twarogu >>link<<. Teraz przyszła pora na wersję pieczoną, a mianowicie sernik z koziego sera z polewą mango. Poprzednik wyszedł rewelacyjnie, dlatego postanowiłem nie zmieniać sera i skorzystałem z tego samego koziego twarogu wiejskiego. Po co kombinować z czymś, co działa doskonale??? Muszę przyznać, że to było dobre zagranie, bo sernik ponownie wyszedł kremowy, delikatny i nawet nie musiałem go wcześniej mielić. 

Sernik z koziego twarogu z polewą mango

Składniki:

  • 100 g herbatników
  • 50 g roztopionego masła
  • 400 g koziego twarogu 
  • 4 jajka
  • 40 g miękkiego masła
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g cukru np. cukru pudru
  • łyżeczka masła do posmarowania
Polewa:
  • szklanka pulpy z mango
  • łyżka żelatyny
  • 80 ml wody

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Herbatniki i roztopione masło zmiksuj na masę o konsystencji kaszy. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Spód wyłóż równomiernie masą ciasteczko-maślaną, możesz to zrobić ręcznie lub łyżką. Następnie formę wstaw do lodówki.

Krok 2:

Żółtka oddziel od białek. Żółtka ubij z cukrem pudrem na jasna puszystą masę, dodaj miękkie masło i ser twarogowy. Następnie dodaj przesiana mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do serowej masy.

Krok 3:

Piekarnik nagrzej do 180°C grzanie „góra-dół”. Na dno wstaw foremkę do pieczenia z wodą. Kiedy piekarnik się rozgrzeje wstaw tortownicę z sernikiem, piecz 50-60 minut.

Krok 4:

Po upieczeniu zostaw sernik do całkowitego wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Krok 5:

Żelatynę wymieszaj z wodą. Odstaw niech napęcznieje. Następnie pulpę mango lekko podgrzej w rondlu, dodaj żelatynę. Mieszaj szybko żeby żelatyna się całkowicie rozpuściła i żeby nie powstały grudki. Odstaw do przestygnięcia. 

Krok 6:

Na zakończenie ostudzoną polewę wylej na ostudzony sernik. Następnie włóż ciasto do lodówki na kilka godzin, żeby polewa stężała. 

Po więcej słodkich inspiracji zapraszam >> TUTAJ <<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Facebooku

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Sprawdź również