Nie tak dawno podałam Wam przepis na sernik na zimno z koziego twarogu >>link<<. Teraz przyszła pora na wersję pieczoną, a mianowicie sernik z koziego sera z polewą mango. Poprzednik wyszedł rewelacyjnie, dlatego postanowiłem nie zmieniać sera i skorzystałem z tego samego koziego twarogu wiejskiego. Po co kombinować z czymś, co działa doskonale??? Muszę przyznać, że to było dobre zagranie, bo sernik ponownie wyszedł kremowy, delikatny i nawet nie musiałam go wcześniej mielić.
SERNIK Z KOZIEGO TWAROGU Z POLEWĄ Z MANGO
Składniki:
- 100 g herbatników
- 50 g roztopionego masła
- 400 g koziego twarogu
- 4 jajka
- 40 g miękkiego masła
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 g cukru np. cukru pudru
- łyżeczka masła do posmarowania
POLEWA:
- szklanka pulpy z mango
- łyżka żelatyny
- 80 ml wody
Sernik z koziego twarogu z polewą mango
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Herbatniki i roztopione masło zmiksuj na masę o konsystencji kaszy. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem. Spód wyłóż równomiernie masą ciasteczko-maślaną, możesz to zrobić ręcznie lub łyżką. Następnie formę wstaw do lodówki.
Krok 2:
Żółtka oddziel od białek. Żółtka ubij z cukrem pudrem na jasna puszystą masę, dodaj miękkie masło i ser twarogowy. Następnie dodaj przesiana mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksuj. Białka ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do serowej masy.
Krok 3:
Piekarnik nagrzej do 180°C grzanie „góra-dół”. Na dno wstaw foremkę do pieczenia z wodą. Kiedy piekarnik się rozgrzeje wstaw tortownicę z sernikiem, piecz 50-60 minut.
Krok 4:
Po upieczeniu zostaw sernik do całkowitego wystygnięcia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Krok 5:
Żelatynę wymieszaj z wodą. Odstaw niech napęcznieje. Następnie pulpę mango lekko podgrzej w rondlu, dodaj żelatynę. Mieszaj szybko żeby żelatyna się całkowicie rozpuściła i żeby nie powstały grudki. Odstaw do przestygnięcia.
Krok 6:
Na zakończenie ostudzoną polewę wylej na ostudzony sernik. Następnie włóż ciasto do lodówki na kilka godzin, żeby polewa stężała.
Sernik z koziego twarogu z polewą mango
Więcej przepisów na ciasta znajdziesz >> TUTAJ<<
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami znajdź mnie na Intagramie.
Pozdrawiam
Bogusia
Proszę o podanie jakiej średnicy tortownicy użyć.
20 cm.