Przepis
Przekąski na ciepło
Paszteciki
Składniki
- 50 dkg mąki
- 5 dkg drożdży
- kostka margaryny
- szklanka śmietany gęstej sól
- 50 dkg mięsa gotowanego np. z rosołu
- 70 dkg dobrze odciśniętej kiszonej kapusty
- 1 jajko
- sól,pieprz
- cebula
Sposób przygotowania
Zmielić mięso,kapustę i cebulę dodać jajko,doprawić. Mąkę przesiać zrobić w niej dołek, margarynę stopić ostudzić,drożdże skruszyć na mąkę dolewając margarynę nożem zarabiać ciasto, potem dolewać śmietanę, zagnieść luźne ciasto. Wałkować na 3 mm kroić na prostokąty, układać na tym farsz i zawinąć dwa razy. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać np.parmezanem. Piec na złoty kolor. Po upieczeniu resztę można zamrozić. W razie niespodziewanych gości wystarczy wrzucić do piekarnika, kombiwaru lub mikrofali. Ja zawsze robię 2-3 porcje i mrożę. Mam też zawsze zamrożony wywar z buraków więc i barszczyk jest błyskawicznie.