X

Czego szukasz?

Przepis

Składniki

  • 50 dkg mąki
  • 5 dkg drożdży
  • kostka margaryny
  • szklanka śmietany gęstej sól
  • 50 dkg mięsa gotowanego np. z rosołu
  • 70 dkg dobrze odciśniętej kiszonej kapusty
  • 1 jajko
  • sól,pieprz
  • cebula

Sposób przygotowania

Zmielić mięso,kapustę i cebulę dodać jajko,doprawić. Mąkę przesiać zrobić w niej dołek, margarynę stopić ostudzić,drożdże skruszyć na mąkę dolewając margarynę nożem zarabiać ciasto, potem dolewać śmietanę, zagnieść luźne ciasto. Wałkować na 3 mm kroić na prostokąty, układać na tym farsz i zawinąć dwa razy. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać np.parmezanem. Piec na złoty kolor. Po upieczeniu resztę można zamrozić. W razie niespodziewanych gości wystarczy wrzucić do piekarnika, kombiwaru lub mikrofali. Ja zawsze robię 2-3 porcje i mrożę. Mam też zawsze zamrożony wywar z buraków więc i barszczyk jest błyskawicznie.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również