Dania główneRyby
Łosoś z konfitowanym żółtkiem na zielonej sałacie
Łosoś z konfitowanym żółtkiem na zielonej sałacie to moje ostatnie smakowe odkrycie. Jakie to jest świetne połączenie! Możecie się o tym sami przekonać robiąc to danie u siebie w domu. Z pewnością zasmakuje Wam i całej Waszej rodzinie.
Łosoś z konfitowanym żółtkiem na zielonej sałacie
Składniki:
- 4 kawałki filetu z łososia po 100g
- 4 żółtka
- sól, pieprz
- 8 małych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
- 100 g mieszanki sałat
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 1 średni ogórek
- 200 ml oleju np. rzepakowego
- sól, pieprz
Sos:
- 1 łyżka musztardy np. sarepskiej
- 1 łyżka miodu np. lipowego
- 2 utarte ząbki czosnku
- 1 łyżka świeżego posiekanego rozmarynu
- sok z połowy cytryny
- 100 ml oliwy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Piekarnik nagrzej do 80°C.
Krok2:
Do naczynia żaroodpornego, nalej 100 ml oleju. Następnie oddziel żółtka od białek. Włóż żółtka do naczynia do zapiekania i zalej resztą oleju. Piecz przez około 30-35 minut.
Krok 3:
Łososia opłucz wodą i wysusz ręcznikiem papierowym. Następnie ułóż na papierze do pieczenia. Sałaty umyj i osusz. Pomidorki przekrój na połówki. Ogórka przetnij na pół wzdłuż. Usuń za pomocą łyżki nasiona, następnie pokrój na pół plastry, pod lekkim kątem.
Krok 4:
Przygotuj sos. Do miski włóż musztardę, następnie miód, rozmaryn, sok z cytryny i czosnek. Całość zmiksuj, dolewając wąskim strumieniem oliwę. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
Krok 5:
Kiedy żółtka będą gotowe (muszą być ścięte z wierzchu płynne w środku), wyjmij je z piekarnika i odstaw. Zwiększ temperaturę do 190°C, następnie piecz rybę przez 10 minut.
Krok 6:
Odcedź ziemniaki i odparuj (jeśli masz czas możesz je przekroić na pół i lekko zrumienić). Na talerzu ułóż sałatę ogórka i pomidora. Kawałek łososia i żółtko. Dookoła ułóż ziemniaki, na koniec polej sosem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych inspiracji na rybę w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<