Dania główneWieprzowina
Mielony z pieca (wersja light)
Kotlety mielone znamy wszyscy. Myślę, że dobrych kilka lat temu był to bardzo częsty niedzielny obiad w wielu domach. Mielony bez wątpienia był klasykiem wszystkich imprez imieninowych. A ja dzisiaj przychodzę do was z lżejszą wersją tego dania. Mielony z pieca, smakuje świetnie, dlatego spisałem przepis i musiałem go Was zaprezentować! Na koniec poproszę Was żebyście w komentarzu napisali jak Wam smakowała ta wersja.
Mielony z pieca (wersja light)
Składniki:
Kotlety:
- 500 g mięso mielonego np. z szynki wieprzowej
- 1 mały posiekany pęczek szczypiorku
- 1 jajko
- ząbek czosnku, utarty
- 1 bułka czerstwa, namoczona w mleku i odciśnięta
- kawałek imbiru wielkości ząbka czosnku, utarty
- 1 łyżeczka musztardy np. dijon
- ew. pół łyżeczki zmielonego syczuańskiego pieprzu
- sól, pieprz
Ziemniaki:
- 500 g obranych ziemniaków
- kilka gałązek tymianku świeżego
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml jogurtu 0%
- do posypania np. koperek lub pietruszka
- sól
Marchewka:
- 1 opakowanie marchewki z groszkiem (400 g)
- 1 łyżeczka cukru np. trzcinowego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka mąki pszennej
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze piekarnik nastaw na 250°C z termoobiegiem.
Krok 2:
Po drugie ziemniaki zalej wodą, do połowy ich wysokości. Następnie dodaj czosnek i tymianek, dopraw solą. Gotuj do miękkości.
Krok 3:
Marchewkę podlej wodą, ok. 100 ml, następnie dopraw cukrem oraz solą i pieprzem. Gotuj do miękkości, około 10-15 minut. Po tym czasie, wymieszaj mąkę z niewielką ilością wody i zagęść nią marchewkę z groszkiem.
Krok 4:
W misce wymieszaj wszystkie składniki kotletów mielonych, mieszaj przez 2-3 minuty. Mięso powinno być wyjęte wcześniej z lodówki. Na blasze rozłóż papier do pieczenia. Następnie uformuj 4 duże lub 6 mniejszych kotletów i pokładaj je na papierze. Na koniec piecz przez 10 minut na środkowej półce.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Pyszny i szybki przepis. Rodzinie bardzo smakowało.
Cieszę sie 🙂