Dania główneDrób
Piadina z pieczonym kurczakiem
Piadina z pieczonym kurczakiem to pyszne placki smażone na suchej patelni. Jeśli ich nie znacie musicie koniecznie wypróbować, bo smakują świetnie. Z fajnymi dodatkami to idealna propozycja na obiad, czy też lunch. Z pewnością zasmakują całej Waszej rodzinie.
Piadina z pieczonym kurczakiem
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- woda lub np. mleko 200 ml
Farsz:
- 500 g filetu z kurczaka lun np. indyka
- pół łyżeczki curry
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2-3 pomidory, pokrojone w plastry
- 1/2 sałaty lodowej, pokrojonej w paski
- 2 małe czerwone cebule, pokrojone w krążki
- 1 ogórek, pokrojony w cienkie plastry
- oliwa
- 2 utarte ząbki czosnku
- kawałek imbiru wielkości kciuka, utarty
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Piekarnik rozgrzej do 190°C. Mąkę przesiej dodaj sól i proszek do pieczenia. Wlej oliwę i wodę, następie zacznij zagniatać. Kiedy ciasto będzie lśniące i będzie dobrze odchodzić od ręki, jest gotowe. Przykryj je ścierką i odstaw na 30 minut.
Krok 2:
Kurczaka dopraw oliwą, czosnkiem, imbirem, curry, sosem sojowym oraz pieprzem i odrobiną soli. Następnie ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 25 minut.
Krok 3:
Kiedy ciasto odpocznie podziel je na 6 części i rozwałkuj na okrągłe placki, na blacie posypanym mąką. Następnie placki smaż na suchej patelni, po 2-3 minuty z każdej strony, aż powstaną bąble, a piadina się zarumieni.
Krok 4:
Na koniec na placek ułóż sałatę, pomidory, ogórka, plastry kurczaka i cebulę. Złóż na pół i gotowe. Można podawać np. z pesto, sosem pomidorowym lub jogurtowym.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych obiadowych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<