Placki i naleśnikiŚniadania
Szybkie placki bananowe
Witajcie na naszym Kuroniowym blogu kulinarnym! Dziś podzielę się z Wami przepisem na pyszne i szybkie placki bananowe. To proste danie, idealne na śniadanie lub podwieczorek. U nas z pewnością znajdziesz je na stole w prawie każdy weekend. Odkryjcie, jak w kilku prostych krokach przygotować te puszyste placki, które z pewnością zasmakują każdemu. Dodatkowo te placki są bez dodatku cukru! Gotowi na kulinarne doznania? Zapraszam do lektury!
SZYBKIE PLACKI BANANOWE
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 2 jajka
- 200 ml mleka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- olej do smażenia np. rzepakowy
Szybkie placki bananowe
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Banany (2 szt) obierz i za pomocą widelca ugnieć na gładką masę.
Krok 2:
Do ugniecionych bananów dodaj resztę składników: jajka (2 szt), mleko (200 ml), mąka pszenna (200 g), proszek do pieczenia (2 łyżeczki), esencja waniliowa (1 łyżeczka). Następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Do wymieszania możesz użyć łyżki lub trzepaczki.
Krok 3:
Smaż na oleju na średnio rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni połóż placuszki na ręczniku papierowym, aby nadmiar tłuszczu wsiąknął w papier. Podawaj posypane np. cukrem pudrem lub z ulubionym dżemem, konfiturą, czy czekoladą. Latem świetnie smakują z sezonowymi owocami.
Szybkie placki bananowe
Podsumowując mam nadzieję, że placki wyszły obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Jakuba przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej słodkich inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<