Przepis
Przekąski na ciepło
Grzanki ze wszystkim, co nam przyjdzie do głowy
Składniki
- podłużna bułka, pieczywo żytnie,
- graham, bułki, tosty (pieczywo nie musi być świeże)
- 100 g pasztetu
- serki topione, ser żółty
- ryba wędzona
- śmietana, trochę masła
- sosy: chrzanowy, majonezowy, musztardowy
- czosnek, majeranek, tymianek, pietruszka, estragon, mięta, bazylia
- wszelka zielenina: pomidory, sałata, rzodkiewki, szczypiorek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Pieczywo kroimy w kromki, z miękkiego pieczywa wykrawamy foremkami ozdobne kromki. Smarujemy je odrobiną masła z czosnkiem, lub śmietana, lub sosami. Nakładamy: pasztet, lub ser topiony, lub rybę wymieszaną ze śmietaną, lub żółty ser, lub cokolwiek innego. Posypujemy ziołami, przyprawami ew. przykrywamy serem. Zapiekamy przez 10-20 minut w gorącym piekarniku. Przybieramy zieleniną, sosami. I wreszcie zajadamy w gronie rodziny lub przyjaciół.