Kasza
Jak przygotować polentę z kaszy kukurydzianej
Składniki
- 2 szklanki kaszy kukurydzianej (polenty)
- 1 l wody
- 50 g tartego żółtego sera najlepiej ostrego typu parmezan
- 50 g oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
W rondlu gotujemy posoloną wodę. Gdy zaczyna się gotować powoli wsypujemy polentę, energicznie mieszając, żeby nie powstały grudki. Gotujemy ją przez kilka minut na dużym ogniu, a następnie dodajemy pieprz, ew. bazylię, tymianek lub oregano do smaku. Gotujemy ją jeszcze na małym ogniu przez 15-20 minut bez przykrycia, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Powinna być tak gęsta, żeby stała w niej łyżka. Wtedy bierzemy brytfankę, smarujemy ją olejem i na dno wylewamy polentę (warstwa powinna mieć ok. 3 cm). Odstawiamy na kilka godzin do stężenia. Gdy polenta stwardnieje i ostygnie (mniej więcej po 6 godzinach, w lodówce nieco szybciej) wyjmujemy ją na deskę, kroimy na prostokąty – 3 x 6 cm, smarujemy oliwą i pieczemy w piekarniku lub na grillu po 5 minut z każdej strony