Przepis
Owoce morzaPrzekąski na ciepło
Kalmary na złoto
Składniki
- 500 g kalmarów w pierścieniach
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 cytryna
- Marynata
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 3 ząbki czosnku
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 50 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Czosnek Posiekaj. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki marynaty z wyłączeniem 1 łyżki natki pietruszki. Kalmary rozmroź, zalej przygotowaną marynatą i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce. Na patelni mocno rozgrzej oliwę i smaż osączone z marynaty i osuszone kalmary po około 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu kalmary osącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i natychmiast podawaj posypane natką pietruszki z ćwiartką cytryny.