X

Czego szukasz?

Przepis
Przekąski na zimno

Dipy do krakersów

Dipy do krakersów to nie tylko prosty pomysł na przekąskę, ale również doskonały sposób, aby zaskoczyć gości podczas spotkania. Dlatego przygotuj dwie smaczne wersje: klasyczny dip włoski z fetą i suszonymi pomidorami oraz intensywny dip czosnkowy. Obie propozycje stworzą kontrast i umilą każdą imprezę.

Dipy do krakersów – idealne przekąski na szybkie przyjęcie

Składniki (porcja na 3–4 osoby) 

Dip włoski

  • 100 g sera feta

  • 150 g jogurtu naturalnego

  • 15–20 oliwek zielonych (np. z papryką)

  • 5 pasków suszonych pomidorów

  • 1 ząbek czosnku

Dip czosnkowy

  • 2 serki topione (każdy ok. 100 g)

  • 4–5 ząbków czosnku

  • 120 g jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania

Dip włoski

Krok 1:

Przygotuj składniki – fetę rozgnieć widelcem tak, aby była lekko kremowa,

Krok 2:

Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa,

Krok 3:

Wymieszaj czosnek, oliwki i pomidory – czosnek przeciśnij przez praskę, a oliwki i pomidory posiekaj bardzo drobno, by każdy składnik był dobrze wyczuwalny.

Krok 4:

Połącz i dopraw – dodaj do masy i ponownie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, jeśli trzeba.

Dip czosnkowy

Krok 1:

Serek topiony połącz z jogurtem – wrzuć je do miski i zmiksuj na gładką kremową bazę.

Krok 2:

Dodaj czosnek – przeciśnij przez praskę 4–5 ząbków i połącz z masą.

Krok 3:

Wymieszaj dokładnie – żeby czosnek równomiernie rozprowadził się w dipie. Dopraw, jeśli potrzeba.

Ciekawostka kulinarna

Dip włoski na bazie sera feta i suszonych pomidorów czerpie inspirację ze śródziemnomorskiej kuchni, natomiast dip czosnkowy, intensywny i kremowy, przypomina popularne sosy serowe. Obie wersje idealnie komponują się z krakersami – kremowa baza jest świetną kontrą dla ich chrupiącej tekstury  .

Jak podawać i serwować

  • Obie pasty wstaw do osobnych miseczek, najlepiej ceramicznych lub szklanych.

  • Podawaj z wybranymi krakersami, chipsami lub chrupkim pieczywem.

  • Również świetnie sprawdzą się jako dodatek do warzyw pokrojonych w słupki (seler, marchewka).

Podsumowanie

Dipy do krakersów to szybka, łatwa i efektowna propozycja przekąski, którą przygotujesz w około 10–15 minut. Dzięki użyciu świeżych i aromatycznych składników uzyskasz pełnię smaków – lekko słony dip włoski i intensywny dip czosnkowy. Świetnie sprawdzą się nie tylko na imprezie, lecz także jako dodatek do kolacji lub przekąska dla gości. Smacznego!

Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również