Przepis
Ryby
Śledź z mandarynkami
Składniki
- Najlepsze wychodzą z gotowych zakwaszonych płatów śledziowych
3 słoiki lub 1 kg śledzi marynowanych - 1/2 kg cebuli
- 1-2 mandarynki
- sok z 3 cytryn
- 1 szkl majonezu kieleckiego
- 1 szkl kwaśnej gęstej śmietany
- biały pieprz,sól
Sposób przygotowania
Śledzie osączyć dokładnie z zalewy, ściągnąć skórę, pokrajać na 4 cm kawałki. Cebulę bardzo cieniutko pokrajać w talarki. Przygotować zalewę:
sok z cytryny,śmietanę,majonez,pieprz i sól dokładnie rozmieszać za pomocą rózgi (skosztować i ewent doprawić do smaku). Mandarynki obrać a każdą cząstkę pokrajać na małe kawałeczki. Układać warstwami sos,cebula, śledź, mandarynka, aż do skończenia produktów. Pieprzu białego nie żałować. Jeśli zamiast mandarynek używamy plasterków cytryny musimy je pozbawić białej skórki bo gorzknieje, a do zalewy dać mniej soku.