X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Minestrone z fasolą i brukselką

Minestrone z fasolą i brukselką, czyli jesienna minestrone to kwintesencja rozgrzewającej zupy. Dużo aromatycznych warzyw, odrobina makaronu i chlust oliwy z czosnkiem i chilli, której zdecydowany smak podczas smażenia wzbogaci danie o pikantne nuty i głęboki smak czosnku. Dobór warzyw w minestrone możesz dowolnie modyfikować, nie zapomnij jednak o sezonowości  i pamiętaj aby w pierwszej kolejności użyć warzywa które zalegają Ci w lodówce.

Minestrone z fasolą i brukselką

Składniki:

  • 1 średnia marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • kawałek pora ok 10-15 cm
  • 1,5 l wody lub bulionu
  • 10 brukselek
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki drobnego makaronu np. orzo
  • mała puszka białej fasoli
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • Oliwa z oliwek Extra Vergine Monini Czosnek & Chilli
  • sól

Sposób przygotowania:

Krok 1:

W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek extra Vergine Monini Czosnek & Chilli. Podsmaż na niej pokrojoną marchew, selera naciowego, a następnie pora. W trakcie smażenia dodaj liście laurowe i ziele angielskie.

Krok 2:

Następnie wlej bulion warzywny lub wodę, dodaj połówki brukselek, ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Gotuj 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie wsyp makaron oraz fasolę bez zalewy.

Krok 3:

Gotuj dodatkowe 10 minut, dopraw solą. Na koniec gotową zupę nalej do miseczek i okraś dodatkowym chlustem oliwy.

Minestrone z fasolą i brukselką, czyli jesienna minestrone to zupa która przede wszystkim świetnie pasuje do jesiennej i zimowej aury. Jest lekka i rozgrzewająca. Na zakończenie mam dla Was jeszcze inny przepis na takie nasze Polskie Minestrone. 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również