Przepis
Zupy
Minestrone z fasolą i brukselką
Minestrone z fasolą i brukselką, czyli jesienna minestrone to kwintesencja rozgrzewającej zupy. Dużo aromatycznych warzyw, odrobina makaronu i chlust oliwy z czosnkiem i chilli, której zdecydowany smak podczas smażenia wzbogaci danie o pikantne nuty i głęboki smak czosnku. Dobór warzyw w minestrone możesz dowolnie modyfikować, nie zapomnij jednak o sezonowości i pamiętaj aby w pierwszej kolejności użyć warzywa które zalegają Ci w lodówce.
Minestrone z fasolą i brukselką, czyli jesienna minestrone to zupa która przede wszystkim świetnie pasuje do jesiennej i zimowej aury. Jest lekka i rozgrzewająca. Na zakończenie mam dla Was jeszcze inny przepis na takie nasze Polskie Minestrone.
Minestrone z fasolą i brukselką
Składniki:
- 1 średnia marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- kawałek pora ok 10-15 cm
- 1,5 l wody lub bulionu
- 10 brukselek
- garść zielonej fasolki szparagowej
- 3 ziemniaki
- 3 łyżki drobnego makaronu np. orzo
- mała puszka białej fasoli
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- Oliwa z oliwek Extra Vergine Monini Czosnek & Chilli
- sól
Sposób przygotowania:
Krok 1:
W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek extra Vergine Monini Czosnek & Chilli. Podsmaż na niej pokrojoną marchew, selera naciowego, a następnie pora. W trakcie smażenia dodaj liście laurowe i ziele angielskie.Krok 2:
Następnie wlej bulion warzywny lub wodę, dodaj połówki brukselek, ziemniaki pokrojone w dużą kostkę. Gotuj 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie wsyp makaron oraz fasolę bez zalewy.Krok 3:
Gotuj dodatkowe 10 minut, dopraw solą. Na koniec gotową zupę nalej do miseczek i okraś dodatkowym chlustem oliwy.Minestrone z fasolą i brukselką, czyli jesienna minestrone to zupa która przede wszystkim świetnie pasuje do jesiennej i zimowej aury. Jest lekka i rozgrzewająca. Na zakończenie mam dla Was jeszcze inny przepis na takie nasze Polskie Minestrone.