Przepis
Ryby
Szczupak na sposób wschodni
Składniki
- 1 szczupak średniej wielkości
- 1-2 cytryny lub 125 ml białego wytrawnego białego wina
- 1-2 cebule
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- 250 g smalcu
- sól
Sposób przygotowania
Rybę sprawiamy, myjemy, osuszamy, nacieramy solą i odstawiamy do lodówki. W płaskim naczyniu do gotowania ryb lub w szerokim rondlu topimy smalec. Rybę kroimy w dzwonka. Cebulę siekamy, z cytryn wyciskamy sok. Najpierw smażymy cebulę, aż się zeszkli, następnie wkładamy rybę, wrzucamy natkę pietruszki i na małym ogniu pod przykryciem smażymy szczupaka przez 35-40 minut. Przed końcem duszenia wlewamy sok z cytryny. Rybę natychmiast serwujemy. Zamiast smalcu można oczywiście użyć oleju.