Przepis
Ryby
Szczupak po litewsku
Składniki
- 800 g filetów ze szczupaka
- 1 l zakwasu z buraków ćwikłowych
- 50 g rodzynek
- 1 cebula
- 1 cytryna
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Z filetów starannie usuwamy ości. Oprószamy filety solą, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na godzinę do lodówki. W płaskim, szerokim rondlu podgrzewamy zakwas buraczany z solą, pieprzem i drobno posiekaną cebulą. Gdy się zagotuje wkładamy do niego filety i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu. Następnie rybę wyjmujemy i delikatnie układamy na półmisku. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Wywar studzimy. Z masła i mąki robimy zasmażkę. Wlewamy do niej jednym płynnym ruchem ostudzony wywar rybno - buraczany i podgrzewamy intensywnie mieszając, żeby nie zrobiły się grudki. Gotujemy sos, aż zgęstnieje, na koniec wrzucamy do niego rodzynki. Podajemy rybę polaną sosem. Przepis na zakwas znajdą Państwo w dziale Zupy.