X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneSałatki

Kolorowa sałatka bowl – przepis krok po kroku

Lubię gotować ze sprawdzonych przepisów. Powtarzać potrawy z wypróbowanych wcześniej receptur. Jednak bez wątpienia największą frajdę sprawia mi w kuchni eksperymentowanie, mieszanie smaków, kombinowanie. Taka jest moja dzisiejsza kolorowa sałatka bowl, przygotowana ze składników które miałem pod ręką lub „zalegały” w lodówce. W efekcie wyszło coś niesamowicie kolorowego i jak to często bywa przy kulinarnej improwizacji, coś pysznego. Do sałatki oprócz kolorowych warzyw dodałem grillowaną pierś z kurczaka i ciecierzycę z patelni. Poniżej dowiecie się jak krok po kroku przygotować do efektowne danie.

Kolorowa sałatka bowl z grillowanym kurczakiem i ciecierzycą z patelni

Składniki:

Grillowany kurczak:
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka lub np. indyka
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, szczypta pieprzu cayenne
Ciecierzyca z patelni:
  • 1 puszka ciecierzycy (200 g)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, czarny pieprz

Warzywa:

  • 1 papryka
  • 2 pomidory, najlepiej różnokolorowe
  • 1 średni ogórek zielony
  • garść ulubionych ziół (np. kolendry, bazylii lub rukoli)
  • garść prażonych orzechów np. nerkowców lub pistacji
  • sos miodowo-musztardowy, ja użyłem Roleskiego

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze pierś z kurczaka natrzyj przyprawami i oliwą. Następnie odstaw na bok na czas przygotowania cieciorki z patelni.

Po drugie ciecierzycę wysyp na sitko, odcedź cały płyn. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, następnie dodaj ciecierzycę pozostałe przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na średnim ogniu około 10 minut, aż groch włoski będzie rumiany i przejdzie smakiem przypraw. Po tym czasie ciecierzycę odstaw do przestygnięcia.

Krok 2:

Rozgrzej patelnie grillową do wysokiej temperatury. Opiekaj pierś z kurczaka po około 5 minut z każdej strony, następnie odstaw do przestygnięcia. Kiedy mięso ostygnie pokrój je w cienkie plastry.

Krok 3:

Następnie pokrój warzywa. Paprykę i pomidory w kostkę, ogórka w półplastry. Ulubioną odmianę orzechów lub pestek upraż na suchej patelni do uzyskania rumianego koloru.

Na koniec poszczególne elementy sałatki ułóż na talerzu. Polej sosem miodowo-musztardowym, posyp prażonymi orzechami.

Sałatka w duchu „zero waste”

Tak przygotowaną sałatką bez wątpienia możecie zaspokoić nawet największy głód. Idealnie nadaje się jako danie na wynos lub lunch box do pracy. Możecie bez problemu przygotować tą sałatkę w wersji wege eliminując białko zwierzęce, białko dostarczone z ciecierzycy w zupełności wystarczy. 

W sałatkach tego typu lubię też, że można je przygotować w duchu „zero waste”. Po prostu wykorzystaj warzywa, orzechy, zioła, które są zagrożone zmarnowaniem 🙂

Kolorowa sałatka bowl poleca się do przygotowania, w razie pytań jestem na posterunku. Piszcie komentarze na wszystkie niezwłocznie odpowiem:-)

Jeżeli szukasz inspiracji na inne kolorowe sałatki zapraszam TUTAJ!!!

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook i na moją grupę

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również