X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneSałatki

Kolorowa sałatka bowl – przepis krok po kroku

Kolorowa sałatka bowl z grillowanym kurczakiem i ciecierzycą z patelni

 

Lubię gotować ze sprawdzonych przepisów. Powtarzać potrawy z wypróbowanych wcześniej receptur. Jednak największą frajdę sprawia mi w kuchni eksperymentowanie, mieszanie smaków, kombinowanie. Taka jest moja dzisiejsza kolorowa sałatka bowl, przygotowana ze składników które miałem pod ręką lub „zalegały” w lodówce. W efekcie wyszło coś niesamowicie kolorowego i jak to często bywa przy kulinarnej improwizacji, coś pysznego. Do sałatki oprócz kolorowych warzyw dodałem grillowaną pierś z kurczaka i ciecierzycę z patelni. Poniżej dowiecie się jak krok po kroku przygotować do efektowne danie.

 

 

 

Składniki:

 

 

Grillowany kurczak:

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, szczypta pieprzu cayenne

 

 

Ciecierzyca z patelni:

 

  • 1 puszka ciecierzycy (200 g)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, czarny pieprz

 

 

Warzywa:

 

  • 1 papryka
  • 2 pomidory, najlepiej różnokolorowe
  • 1 średni ogórek zielony
  • garść ulubionych ziół (kolendry, bazylii lub rukoli)
  • garść prażonych orzechów np. nerkowców lub pistacji
  • sos miodowo-musztardowy, ja użyłem Roleskiego

 

Przygotowanie:

 

 

Krok 1:

 

Pierś z kurczaka natrzyj przyprawami i oliwą. Odstaw na bok na czas przygotowania cieciorki z patelni.

 

Ciecierzycę wysyp na sitko, odcedź cały płyn. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj ciecierzycę pozostałe przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na średnim ogniu około 10 minut, aż groch włoski będzie rumiany i przejdzie smakiem przypraw. Po tym czasie ciecierzycę odstaw do przestygnięcia.

 

 

Krok 2:

 

Rozgrzej patelnie grillową do wysokiej temperatury. Opiekaj pierś z kurczaka po około 5 minut z każdej strony, następnie odstaw do przestygnięcia. Kiedy mięso ostygnie pokrój je w cienkie plastry.

 

 

Krok 3:

 

Następnie pokrój warzywa. Paprykę i pomidory w kostkę, ogórka w półplastry. Ulubioną odmianę orzechów lub pestek upraż na suchej patelni do uzyskania rumianego koloru.

 

Poszczególne elementy sałatki ułóż na talerzu. Polej sosem miodowo-musztardowym, posyp prażonymi orzechami.

 

 

Sałatka w duchu „zero waste”

 

Tak przygotowaną sałatkę możecie zaspokoić nawet największy głód. Idealnie nadaje się jako danie na wynos lub lunch box do pracy. Możecie bez problemu przygotować tą sałatkę w wersji wege eliminując białko zwierzęce, białko dostarczone z ciecierzycy w zupełności wystarczy. 

 

W sałatkach tego typu lubię też, że można je przygotować w duchu „zero waste”. Po prostu wykorzystaj warzywa, orzechy, zioła, które są zagrożone zmarnowaniem 🙂

 

Kolorowa sałatka bowl poleca się do przygotowania, w razie pytań jestem na posterunku. Piszcie komentarze na wszystkie niezwłocznie odpowiem:-)

 

PS. Jeżeli szukasz inspiracji na inne kolorowe sałatki zapraszam TUTAJ!!!

 

SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również