Kolorowa sałatka bowl z grillowanym kurczakiem i ciecierzycą z patelni
Lubię gotować ze sprawdzonych przepisów. Powtarzać potrawy z wypróbowanych wcześniej receptur. Jednak największą frajdę sprawia mi w kuchni eksperymentowanie, mieszanie smaków, kombinowanie. Taka jest moja dzisiejsza kolorowa sałatka bowl, przygotowana ze składników które miałem pod ręką lub „zalegały” w lodówce. W efekcie wyszło coś niesamowicie kolorowego i jak to często bywa przy kulinarnej improwizacji, coś pysznego. Do sałatki oprócz kolorowych warzyw dodałem grillowaną pierś z kurczaka i ciecierzycę z patelni. Poniżej dowiecie się jak krok po kroku przygotować do efektowne danie.
Składniki:
Grillowany kurczak:
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, szczypta pieprzu cayenne
Ciecierzyca z patelni:
- 1 puszka ciecierzycy (200 g)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, czarny pieprz
Warzywa:
- 1 papryka
- 2 pomidory, najlepiej różnokolorowe
- 1 średni ogórek zielony
- garść ulubionych ziół (kolendry, bazylii lub rukoli)
- garść prażonych orzechów np. nerkowców lub pistacji
- sos miodowo-musztardowy, ja użyłem Roleskiego
Przygotowanie:
Krok 1:
Pierś z kurczaka natrzyj przyprawami i oliwą. Odstaw na bok na czas przygotowania cieciorki z patelni.
Ciecierzycę wysyp na sitko, odcedź cały płyn. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj ciecierzycę pozostałe przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na średnim ogniu około 10 minut, aż groch włoski będzie rumiany i przejdzie smakiem przypraw. Po tym czasie ciecierzycę odstaw do przestygnięcia.
Krok 2:
Rozgrzej patelnie grillową do wysokiej temperatury. Opiekaj pierś z kurczaka po około 5 minut z każdej strony, następnie odstaw do przestygnięcia. Kiedy mięso ostygnie pokrój je w cienkie plastry.
Krok 3:
Następnie pokrój warzywa. Paprykę i pomidory w kostkę, ogórka w półplastry. Ulubioną odmianę orzechów lub pestek upraż na suchej patelni do uzyskania rumianego koloru.
Poszczególne elementy sałatki ułóż na talerzu. Polej sosem miodowo-musztardowym, posyp prażonymi orzechami.
Sałatka w duchu „zero waste”
Tak przygotowaną sałatkę możecie zaspokoić nawet największy głód. Idealnie nadaje się jako danie na wynos lub lunch box do pracy. Możecie bez problemu przygotować tą sałatkę w wersji wege eliminując białko zwierzęce, białko dostarczone z ciecierzycy w zupełności wystarczy.
W sałatkach tego typu lubię też, że można je przygotować w duchu „zero waste”. Po prostu wykorzystaj warzywa, orzechy, zioła, które są zagrożone zmarnowaniem 🙂
Kolorowa sałatka bowl poleca się do przygotowania, w razie pytań jestem na posterunku. Piszcie komentarze na wszystkie niezwłocznie odpowiem:-)
PS. Jeżeli szukasz inspiracji na inne kolorowe sałatki zapraszam TUTAJ!!!
SMACZNEGO!!!