X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWołowina, Cielęcina

Sznycel z jajkiem sadzonym – przepis krok po kroku

Sznycel cielęcy z jajkiem sadzonym

 

Jakiś czas temu byliśmy w Zakopanem i jedliśmy u naszego przyjaciela Sławka Kardasia wspaniały sznycel cielęcy. Dlaczego o tym piszę? Ponieważ Bogusia przypomniała sobie smak tego cudownego kotleta i stwierdziliśmy, że musimy przygotować na ten temat wpis, co niniejszym dzisiaj robimy. Poniżej znajdziecie przepis na cudowny sznycel cielęcy z jajkiem sadzonym.

 

 

Składniki:

 

  • 2 kotlety cielęce z kością (górka), każdy o wadze około 240 g
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe 
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 kefiry Robico o pojemności 400 g
  • 4 jajka
  • mąka pszenna 
  • bułka tarta
  • olej roślinny do smażenia
  • sól, czarny pieprz

 

Przygotowanie:

 

Krok 1:

 

 Kotlety dobrze jest wyjąć na godzinę przed przygotowaniem, mięso łatwiej się rozklepuje, a temperatura przy smażeniu szybciej dochodzi do środka sznycla. Jeżeli mięso ma jakieś przerosty lub błony usuń je za pomocą ostrego noża.

 

Cielęcinę ułóż na desce i delikatnie rozklep przez folię spożywczą tłuczkiem do mięsa, uważając na kość aby jej nie potrzaskać.

 

Krok 2:

 

Rozklepane sznycle przełóż do miski. Dodaj pokrojoną w grube plastry cebule, rozgnieciony czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, 1  kefir Robico, pieprz i 1 łyżeczkę soli. Odstaw na minimum 2 godziny, optymalnie smakują po całej nocy spędzonej w lodówce. 

 

Krok 3:

 

Po tym czasie kotlety osusz z nadmiaru marynaty ręcznikiem papierowym. Panieruj klasycznie najpierw w mące pszennej, potem w roztrzepanym jajku i na końcu w bułce tartej.

 

Krok 4:

 

Sznycle smaż na rozgrzanym oleju roślinnym. Temperatura nie powinna być za wysoka, mięso musi się smażyć około 4-5 minut z każdej strony. Po tym czasie układam kotlety na kratce, aby mięso odpoczęło przez 2-3 minuty. Na ręczniku papierowym panierka się zaparza i zaczyna odchodzić od cielęciny. 

 

 

 

Sznycle najlepiej smakują z jajkiem sadzonym, domowymi frytkami i mizerią ze szczypiorkiem. Nie zapomnijcie o szklance kefiru, oczywiście od Robico 😉

 

Na koniec kilka porad:

 

  • Cielęcina jest mięsem dość drogim, dlatego najlepiej zaopatrzyć się w nią u sprawdzonego dostawcy.
  • Frytki warto przygotować z całych ziemniaków łącznie ze skórką, mają wtedy więcej smaku.
  • Jajka kupujemy z chowu ekologicznego! Ich hodowla jest o wiele bardziej humanitarna niż z chowu klatkowego, czy ściółkowego.
  • Do picia i marynowania używamy najlepszego kefiru, znaczy się ROBICO.

 

 

Sznycel cielęcy z jajkiem sadzonym poleca się do przygotowania.W razie jakichkolwiek pytań lub wątpliwości piszcie komentarze, jestem na kulinarnym posterunku.

 

 

SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również