Ciasta i ciastka
Suflet z serem i śliwkami
Składniki
- 500 g białego sera
- 500 g śliwek (można zrobić potrawę z renklodami, węgierkami, ale również np. z morelami)
- 50 g orzechów włoskich lub migdałów
- 250 ml mleka
- 6 jajek
- 120 g cukru
- 25-50 ml rumu
- 1 łyżka mąki
- cukier waniliowy
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
Śliwki lub morele myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i usuwamy pestki. Obrane migdały lub włoskie orzechy drobno siekamy lub mielimy. Twaróg ucieramy, mielimy lub miksujemy. Mleko gotujemy z cukrem waniliowym. Ucieramy żółtka ze 100 g cukru na puszysty kogel – mogel, dodajemy zmiksowany ser i mąkę. Dokładnie mieszamy, wlewamy powoli gorące mleko, cały czas mieszając, wreszcie gotujemy na małym ogniu, studzimy. Dosypujemy orzechy lub migdały. Białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec dodając resztę cukru, delikatnie mieszamy z masą serową. Wysoką formę lub naczynie żaroodporne smarujemy łyżką masła i posypujemy cukrem. W formie układamy warstwami: śliwki, masę serową, znowu śliwki i masę. Kończymy warstwą śliwek. Wkładamy formę do nagrzanego do 190° piekarnika. Pieczemy 40 minut. Podajemy z cukrem pudrem lub słodkimi sosami.