Pascha jest deserem wielkanocnym, który przywędrował do nas ze Wschodu, podobnie jak Bożonarodzeniowa kutia. Słowo pascha wywodzi się z greckiego pascha (wym. pas-cha) oraz hebrajskiego pesach. Słowa te znaczą „przejście” i związane jest z wyjściem Żydów z Egiptu. Pesach, to również święto żydowskie obchodzone w pierwszą, wiosenną pełnię Księżyca, przeniesione do kultury chrześcijańskiej na pierwszą niedzielę po wiosennej pełni Księżyca, gdy obchodzona jest Wielkanoc. Zaprasza, Pascha Wielkanocna I poniżej przepis.
Pascha Wielkanocna I Macieja Kuronia
Składniki:
- 1 kg tłustego twarogu
- 120 g masła
- 300 g cukru
- 8 żółtek
- po 50 g rodzynek, orzechów włoskich, laskowych, migdałów
- po 30 g daktyli, fig i skórki pomarańczowej
- laska wanilii
- do przybrania: owoce z konfitur i owoce kandyzowane
Przygotowanie:
Krok 1:
Przygotowuj wszystkie bakalie. Rodzynki namocz w gorącej wodzie. Migdały sparz wrzątkiem, obierz i posiekaj. Orzechy laskowe włóż na kilka minut do piekarnika, obierz i posiekaj wraz z orzechami włoskimi.
Krok 2:
Wanilię drobno potłucz. Figi i daktyle drobno pokrój. Ser trzykrotnie zmiel (lub kup już mielony), a masło ucieraj dodając do niego po jednym żółtku i łyżce cukru. Gdy masło utarte jest na puszysty krem, dodaj do niego małymi porcjami zmielony ser. Na koniec dodaj wszystkie bakalie: posiekane figi, daktyle, migdały, orzechy, skórkę pomarańczową, wanilię i dokładnie wymieszaj.
Krok 3:
Zawiń masę w ściereczkę, mocno zwiąż, uformuj półkulę lub np. stożek i włóż do lodówki. Następnego dnia wyjmij paschę ze ściereczki, ustaw na talerzu lub np. półmisku i udekoruj owocami.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram
Więcej przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<