Dania główneWołowina, Cielęcina
Mostek cielęcy rolowany Macieja Kuronia
Mostek cielęcy rolowany to z pewnością świetna propozycja na niedzielny obiad w gronie rodziny. Jeśli nie jedliście cielęciny w tej wersji, to koniecznie musicie nadrobić te smaki. Mostek smakuje fantastycznie, jest delikatny i kruchy, a w połączeniu z farszem stanowi danie idealne.
Mostek cielęcy rolowany Macieja Kuronia
Składniki:
- 1 mostek cielęcy – ok.1,5 kg
- 5 ząbków czosnku
- miód np. lipowy
- ostra papryka, tymianek, oregano, majeranek
- sól, pieprz
Farsz
- 750 g mielonej cielęciny
- 1 jajko
- 250 ml wywaru
- ostra papryka, tymianek, oregano, majeranek, czosnek granulowany
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Z mostka usuń żebra (łatwiej to zrobić, kiedy mięso jest bardzo świeże): oderwij grubszy brzeg mięsa i wypychaj kolejno kości, lekko nacinając błonę wzdłuż mostka. Następnie usuń chrząstkę. Z kości i chrząstki oraz małej ilości wody przygotowuj wywar.
Krok 2:
Czosnek rozgnieć lub posiekaj, wymieszaj z papryką, solą, pieprzem i ziołami. Możesz też dodać sosu sojowego lub np. przyprawy typu maggi. Mięso natrzyj przygotowaną pastą, następnie posmaruj miodem i odłóż na 30 minut w chłodne miejsce, żeby nabrało aromatu.
Krok 3:
Przygotowuj farsz: do mielonego mięsa wbij jajo (wystarczy jedno, bo cielęcina sama w sobie jest kleista), dodaj ten sam zestaw ziół i przypraw co do pasty oraz np. czosnek granulowany. Dolej stopniowo schłodzony wywar i wyrabiaj farsz na jednolitą masę (można wyrobić w malakserze).
Krok 4:
Mostek wypełnij farszem, zwiń formując podłużną roladę, i gęsto obwiąż bawełnianym sznurkiem. Mięso ułóż w brytfannie, następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 220– 240°, po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 200°.
Krok 5:
Piecz jeszcze 90 minut, polewając mięso wodą i wytworzonym sosem. Jeśli pod koniec pieczenia mięso nie jest dość chrupkie, jeszcze raz posmaruj je miodem i chwilę podpiecz.
Krok 6:
Po wyjęciu mostka z piekarnika usuń sznurek. Mostek pokrój na porcje, polej wytworzonym sosem i podawaj np. z ziemniakami nadziewanymi szpinakiem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<
Cześć, zabieram się za mostek i potrzebuję dwóch porad: czy do farszu warto dodać świeżą natkę pietruszki? czy mostek lepiej piec pod przykryciem?
Część, na oba pytania odpowiem tak. Pozdrawiam i życzę smacznego.