X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWołowina, Cielęcina

Mostek cielęcy rolowany Macieja Kuronia

Mostek cielęcy rolowany to z pewnością świetna propozycja na niedzielny obiad w gronie rodziny. Jeśli nie jedliście cielęciny w tej wersji, to koniecznie musicie nadrobić te smaki. Mostek smakuje fantastycznie, jest delikatny i kruchy, a w połączeniu z farszem stanowi danie idealne. 

Mostek cielęcy rolowany Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 mostek cielęcy – ok.1,5 kg
  • 5 ząbków czosnku
  • miód np. lipowy
  • ostra papryka, tymianek, oregano, majeranek
  • sól, pieprz

Farsz

  • 750 g mielonej cielęciny
  • 1 jajko
  • 250 ml wywaru
  • ostra papryka, tymianek, oregano, majeranek, czosnek granulowany
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1:

Z mostka usuń żebra (łatwiej to zrobić, kiedy mięso jest bardzo świeże): oderwij grubszy brzeg mięsa i wypychaj kolejno kości, lekko nacinając błonę wzdłuż mostka. Następnie usuń chrząstkę. Z kości i chrząstki oraz małej ilości wody przygotowuj wywar.

Krok 2:

Czosnek rozgnieć lub posiekaj, wymieszaj z papryką, solą, pieprzem i ziołami. Możesz też dodać sosu sojowego lub np. przyprawy typu maggi. Mięso natrzyj przygotowaną pastą, następnie posmaruj miodem i odłóż na 30 minut w chłodne miejsce, żeby nabrało aromatu.

Krok 3:

Przygotowuj farsz: do mielonego mięsa wbij jajo (wystarczy jedno, bo cielęcina sama w sobie jest kleista), dodaj ten sam zestaw ziół i przypraw co do pasty oraz np. czosnek granulowany. Dolej stopniowo schłodzony wywar i wyrabiaj farsz na jednolitą masę (można wyrobić w malakserze).

Krok 4:

Mostek wypełnij farszem, zwiń formując podłużną roladę, i gęsto obwiąż bawełnianym sznurkiem. Mięso ułóż w brytfannie, następnie wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 220– 240°, po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 200°.

Krok 5:

Piecz jeszcze 90 minut, polewając mięso wodą i wytworzonym sosem. Jeśli pod koniec pieczenia mięso nie jest dość chrupkie, jeszcze raz posmaruj je miodem i chwilę podpiecz.

Krok 6:

Po wyjęciu mostka z piekarnika usuń sznurek. Mostek pokrój na porcje, polej wytworzonym sosem i podawaj np. z ziemniakami nadziewanymi szpinakiem.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych, mięsnych inspiracji znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Cześć, zabieram się za mostek i potrzebuję dwóch porad: czy do farszu warto dodać świeżą natkę pietruszki? czy mostek lepiej piec pod przykryciem?

Sprawdź również