Przepis
Potrawy mięsneWieprzowina
Medaliony z orzechami
Składniki
- 600 g polędwiczek wieprzowych (grubszych części)
- 150 g boczku wędzonego
- 4 łyżki masła
- 50 g obranych orzechów laskowych lub włoskich
- 1 żółtko, 1 łyżeczka tartej bułki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso czyścimy z błon i kroimy na 3 cm plastry. Boczek kroimy na cienkie plastry. Medaliony z polędwicy owijamy plastrami boczku i spinamy wykałaczką Na połowie masła smażymy medaliony z wszystkich stron. Orzechy drobno siekamy i mieszamy z resztą masła, tartą bułką, żółtkiem drobiną soli. Medaliony posypujemy delikatnie solą i pieprzem, kładziemy na wierzchu po łyżeczce masy orzechowej i układamy w żaroodpornym naczyniu. Zapiekamy w temperaturze 200ºC przez 10 minut.