X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Kapuśniak ze słodkiej kapusty ze śliwkami

Składniki

 

  • 2 l wywaru
  • pół główki białej kapusty
  • 2 cebule
  • kilka suszonych śliwek
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cytryna
  • sól, pieprz, cukier

 

Sposób przygotowania

Śliwki moczymy, usuwamy pestki i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Kapustę płuczemy, kroimy, zalewamy wywarem i gotujemy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju, dodajemy mąkę i gdy się zarumieni dodajemy do kapuśniaku. Cytrynę sparzamy wrzątkiem, obieramy i kroimy w plastry. Do kapuśniaku wrzucamy pokrojone śliwki, cytrynę oraz wszystkie przyprawy. Podajemy z okraszonymi tłuszczem ugotowanymi ziemniakami

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również