Przepis
Zupy
Kapuśniak z włoskiej kapusty (Maciej Kuroń)
Składniki
- 2 l wywaru
- pół główki włoskiej kapusty
- 70 g utartego świeżo chrzanu
- 250 ml śmietany
- 150 g chudej kiełbasy albo szynki
- 4 kwaśne jabłka
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty
- 1 czubata łyżka mąki
- cukier, sok z cytryny
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
Kapustę oczyszczamy z nieładnych, wierzchnich liści, płuczemy, kroimy, zalewamy wywarem i gotujemy. Pod koniec gotowania dorzucamy obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone jabłka, utarty chrzan oraz pokrojoną w kostkę szynkę. Gdy wszystko się ugotuje dolewamy śmietanę zmieszaną z mąką. Na koniec doprawiamy i dosypujemy natkę pietruszki. Jeżeli zamiast wywaru używamy wody, to możemy dodać kostki rosołowe.