X

Czego szukasz?

Przepis
Zupy

Kapuśniak z włoskiej kapusty

Składniki

  • 1 środkowa część włoskiej kapusty (około 20 dkg)
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 średnia cebula
  • 3 małe ziemniaki
  • 1 łyżka masła
  • 1 1/2 - 2 litrów bulionu drobiowo - wołowego
  • sól i pieprz do smaku
opcjonalnie
  • ... możemy dodać do gotowania kapuśniaku, 1 całą suszoną paprykę ... chętnie używam suszoną z rodziny Chili, - Anaheim, - jest w miarę łagodna w smaku.

Sposób przyrządzania

Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę drobno siekamy i wrzucamy do bulionu. Gotujemy około pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Cebulę kroimy w ćwierć talarki a czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni masło, podsmażamy cebulę z czosnkiem i wrzucamy do gotującej się zupy. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do zupy, na sam koniec gotowania (nie na dłużej jak 10 minut, aby kapusta nam się nie rozgotowała). Smacznego

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również