Przepis
Zupy
Kapuśniak z włoskiej kapusty
Składniki
- 1 środkowa część włoskiej kapusty (około 20 dkg)
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 średnia cebula
- 3 małe ziemniaki
- 1 łyżka masła
- 1 1/2 - 2 litrów bulionu drobiowo - wołowego
- sól i pieprz do smaku
opcjonalnie
- ... możemy dodać do gotowania kapuśniaku, 1 całą suszoną paprykę ... chętnie używam suszoną z rodziny Chili, - Anaheim, - jest w miarę łagodna w smaku.
Sposób przygotowania
Ziemniaki kroimy w kostkę, marchew i pietruszkę drobno siekamy i wrzucamy do bulionu. Gotujemy około pół godziny, aż warzywa będą miękkie. Cebulę kroimy w ćwierć talarki a czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni masło, podsmażamy cebulę z czosnkiem i wrzucamy do gotującej się zupy. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do zupy, na sam koniec gotowania (nie na dłużej jak 10 minut, aby kapusta nam się nie rozgotowała). Smacznego