Kiełbasy i wędlinyPrzekąski na ciepło
Parówki z żółtym serem
Składniki
- 8-10 parówek (po 2 na osobę)
- 8-10 plastrów bekonu, wędzonego boczku, wędzonki
- 100 g tartego żółtego sera
- 200 g pomidorów
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- szczypta bazylii
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- ew. sos pomidorowy:
Sposób przygotowania
Plastry wędzonki podsmażamy na łyżce oleju. Parówki przekrawamy ostrym nożem. W każde nacięcie wsypujemy trochę tartego żółtego sera i owijamy każdą parówkę plastrem wędzonki. Układamy parówki obok siebie w płaskiej brytfance i podlewamy kilkoma łyżkami wody. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-200° na 10-15 minut (ser powinien się roztopić, a boczek lekko przypiec). Przygotowujemy sos: pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, kroimy na kawałki. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Rozgrzewamy na patelni tłuszcz, wrzucamy czosnek, cebulę i świeżą bazylię, przesmażamy. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pomidory i przecier. Mieszając od czasu do czasu dusimy razem przez 15-20 minut. Niektórzy taki sos przecierają przez sito, żeby pozbyć się pestek pomidorów. Po zdjęciu z ognia przyprawiamy sos do smaku solą i pieprzem oraz bazylią. Podajemy parówki z sosem pomidorowym w sosjerce lub ze świeżymi warzywami.