X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneKiełbasy i wędlinyWielkanoc

Kiełbasa biała z chrzanem Macieja Kuronia

Jak Wielkanoc to oczywiście żurek, jak żurek to kiełbasa biała, a jak biała kiełbasa to chrzan! Więc idąc tym tropem, mam dzisiaj dla Was przepis na ten świąteczny przysmak, kiełbasa biała z chrzanem. Robi się błyskawicznie i cieszy podniebienia domowników. 

Kiełbasa biała z chrzanem Macieja Kuronia

Składniki:

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 2 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • po 6 ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego, 2 liście laurowe
  • majeranek, kminek
  • 100 g świeżo startego chrzanu lub np. chrzan ze słoika
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 żółtko ugotowane na twardo
  • sok z 1 cytryny (do świeżo startego chrzanu)
  • sól, cukier

Przygotowanie:

Krok 1:

Zagotowuj 1 l wody z przyprawami.

Krok 2:

Dodaj pokrojone na ćwiartki cebule i posiekany czosnek. Następnie kiedy wywar zacznie ponownie wrzeć dodaj kiełbasę i gotuj nie dopuszczając do wrzenia ok. 20 minut.

Krok 3:

W tym czasie utrzyj chrzan z żółtkiem i śmietaną, następnie posól, zakwaś i dodaj szczyptę cukru.

Krok 4:

Kiełbasę podawaj na gorąco z gęstym sosem chrzanowym i dodatkowo świeżo utartym chrzanem, by każdy mógł regulować ostrość sosu. Wywar z gotowania kiełbasy stanowi świetną bazę na zupę.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.

Więcej pysznych przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ << 

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również