X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneKiełbasy i wędlinyWielkanoc

Kiełbasa biała z chrzanem

Składniki

  • 1 kg białej kiełbasy
  • 2 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • po 6 ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego, 2 liście laurowe
  • majeranek, kminek
  • 100 g świeżo startego chrzanu lub chrzan ze słoika
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 żółtko ugotowane na twardo
  • sok z 1 cytryny (do świeżo startego chrzanu)
  • sól, cukier

Sposób przyrządzania

Zagotowujemy 1 l wody z przyprawami. Dodajemy pokrojone na ćwiartki cebule i posiekany czosnek. Kiedy wywar zacznie ponownie wrzeć dodajemy kiełbasę i gotujemy nie dopuszczając do wrzenia ok. 20 minut. W tym czasie ucieramy chrzan z żółtkiem i śmietaną, solimy, zakwaszamy i dodajemy szczyptę cukru. Kiełbasę serwujemy na gorąco z gęstym sosem chrzanowym i dodatkowo świeżoutartym chrzanem, by każdy mógł regulować ostrość sosu. Wywar z gotowania kiełbasy stanowi świetną bazę na zupę.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również