Dania główneKiełbasy i wędlinyWielkanoc
Kiełbasa biała z chrzanem Macieja Kuronia
Jak Wielkanoc to oczywiście żurek, jak żurek to kiełbasa biała, a jak biała kiełbasa to chrzan! Więc idąc tym tropem, mam dzisiaj dla Was przepis na ten świąteczny przysmak, kiełbasa biała z chrzanem. Robi się błyskawicznie i cieszy podniebienia domowników.
Kiełbasa biała z chrzanem Macieja Kuronia
Składniki:
- 1 kg białej kiełbasy
- 2 cebula
- 4 ząbki czosnku
- po 6 ziaren czarnego pieprzu i ziela angielskiego, 2 liście laurowe
- majeranek, kminek
- 100 g świeżo startego chrzanu lub np. chrzan ze słoika
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 żółtko ugotowane na twardo
- sok z 1 cytryny (do świeżo startego chrzanu)
- sól, cukier
Przygotowanie:
Krok 1:
Zagotowuj 1 l wody z przyprawami.
Krok 2:
Dodaj pokrojone na ćwiartki cebule i posiekany czosnek. Następnie kiedy wywar zacznie ponownie wrzeć dodaj kiełbasę i gotuj nie dopuszczając do wrzenia ok. 20 minut.
Krok 3:
W tym czasie utrzyj chrzan z żółtkiem i śmietaną, następnie posól, zakwaś i dodaj szczyptę cukru.
Krok 4:
Kiełbasę podawaj na gorąco z gęstym sosem chrzanowym i dodatkowo świeżo utartym chrzanem, by każdy mógł regulować ostrość sosu. Wywar z gotowania kiełbasy stanowi świetną bazę na zupę.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram.
Więcej pysznych przepisów wielkanocnych znajdziesz >> TUTAJ <<