X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Kotlety wieprzowe z buraczkami zasmażanymi

Kotlety wieprzowe z buraczkami zasmażanymi to klasyczny pomysł na niedzielny domowy obiad. Bardzo często przygotowuje je w domu, rodzina przepada za tym prostym i szybkim daniem.

Kotlety wieprzowe z buraczkami zasmażanymi. Przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g schabu środkowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól
Buraki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Mięso podziel na cztery kotlety. Przełóż do miski, dodaj cebulę pokrojoną w krążki, rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz, olej roślinny i dopraw solą. Odstaw do zamarynowania na czas przygotowania buraków zasmażanych.

Krok 2:

Ugotowane buraki obierz ze skórki, zetrzyj na drobnych oczkach.

Krok 3:

Na patelni rozgrzej smalec lub masło, w wersji wegańskiej możesz użyć oleju lub oliwy. Podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodaj starte buraki, podsmaż przez kilka minut. Po tym czasie dodaj ocet jabłkowy, cukier, sól oraz pieprz.

Krok 4:

Pod koniec dodaj starte jabłko. Najlepiej sprawdzi się winna, kwaskowa odmiana. Ggotuj na małym ogniu do pięciu minut. Jeżeli buraczki mają dużo soku możesz je zagęścić dodając na patelnię zasmażkę, ale nie jest to konieczne.

Krok 5:

Schab wraz z całą marynatą przełóż na rozgrzaną patelnie. Obsmaż z obu stron, podlej wodą i duś 20 minut pod przykryciem na małym ogniu. Kotlety wieprzowe z buraczkami zasmażanymi podawaj z ziemniakami lub kaszą. SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również