X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Kotlety wieprzowe z buraczkami zasmażanymi

Kotlety wieprzowe z buraczkami zasmażanymi to klasyczny pomysł na niedzielny domowy obiad. Bardzo często przygotowuje je w domu, rodzina przepada za tym prostym i szybkim daniem. 

Kotlety wieprzowe z buraczkami zasmażanymi. Przepis krok po kroku

Składniki:

  • 500 g schabu środkowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 10 ziaren czarnego np. pieprzu
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowego
  • sól
Buraki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze mięso podziel na cztery kotlety. Przełóż do miski, następnie dodaj cebulę pokrojoną w krążki, rozgniecione ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz, olej roślinny i dopraw solą. Na koniec odstaw do zamarynowania na czas przygotowania buraków zasmażanych.

Krok 2:

Po drugie ugotowane buraki obierz ze skórki, zetrzyj na drobnych oczkach.

Krok 3:

Na patelni rozgrzej smalec lub masło, w wersji wegańskiej możesz użyć oleju lub np. oliwy. Podsmaż cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodaj starte buraki, podsmaż przez kilka minut. Po tym czasie dodaj ocet jabłkowy, cukier, sól oraz pieprz.

Krok 4:

Na koniec dodaj starte jabłko. Najlepiej sprawdzi się winna, kwaskowa odmiana. Następnie gotuj na małym ogniu do pięciu minut. Jeżeli buraczki mają dużo soku możesz je zagęścić dodając na patelnię zasmażkę, ale nie jest to konieczne.

Krok 5:

Schab wraz z całą marynatą przełóż na rozgrzaną patelnie. Na koniec schab podsmaż z obu stron, podlej wodą i duś 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.

Kotlety wieprzowe z buraczkami zasmażanymi podawaj z ziemniakami lub kaszą.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Facebook.

Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również