Ciasta i ciastka
Ciastka z maszynki
Ciastka z maszynki, robiliście kiedyś? Powiem Wam, że to moje wspomnienie z dzieciństwa. Pamiętam jak babcia robiła nam takie ciasteczka. Uwielbiałem je i przyznam, że nadal jestem ich fanem. Są idealnie kruche i delikatne. Ciężko jest skończyć na jednym, ręka sama wędruje po kolejne. Więc taka porcja to dla naszej czwórki jeden dzień 🙂 i ciasteczka stają się historią.
CIASTKA Z MASZYNKI
Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 200 g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżka kakao
Ciastka z maszynki
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Wszystkie składniki oprócz kakao wyrób na jednolitą gładką masę. Zrób to przy pomocy miksera, robota planetarnego lub np. rózgi kuchennej.
Krok 2:
Następnie ciasto podziel na dwie części i do jednej z nich dodaj kakao. Wymieszaj.
Krok 3:
Na koniec ciastka formuj maszynką do mięsa ze specjalną nakładką np. taką jak ta WYCISKACZ DO CIASTEK. Taki wyciskacz można kupić i internecie lub np. w sklepie z artykułami gospodarstwa domowego.
Krok 4:
Gotowe ciastka układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na koniec piecz 15 minut w 180 °C.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych, i np. słodkich propozycji znajdziesz >> TUTAJ <<
Wstawic do nagrzanego piecyka do 180 st. ?
Tak
ŚWIETNY przepis, ciasteczka z mojego dzieciństwa.
Ps:super byloby gdyby na stronie byla opcja wydrukowania przepisu. Pozdrawiam
Dziękuje, cieszę się, że ciasteczka smakują. Pomyślimy o możliwości druku 🙂
A czy z tego ciasta da się wykrawać foremkami??
Tak, śmiało możesz je rozwałkować i wykrawać dowolne kształty.
Jak to moja mama mówi : ciastka maszynką kręcone… ostatnio robiła z kokosem…. teraz namowie ją żeby zrobiła z kakao…