X

Czego szukasz?

Przepis
Sałatki

Surówka z czerwonej kapusty

Czerwona kapusta, czy biała, zawsze mam ten dylemat, gdy stoję w sklepie i dostępne są obie. Surówki zarówno z jednej jak i z drugiej smakują tak samo dobrze. Chociaż w smaku kapusty bez wątpienia różnią się diametralnie. Dzisiaj zdecydowałem się na czerwoną i oto powstała surówka z czerwonej kapusty z cebulą i jabłkiem. Skropiona octem jabłkowym i oliwą. Pyszna z charakterem. 

Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:

  • ćwiartka czerwonej kapusty
  • 1 średniej wielkości czerwona cebula (ok 100 g)
  • 2 średniej wielkości jabłka (ok 300 g)
  • 5 łyżek octu jabłkowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz np. czarny świeżo mielony

Przygotowanie:

Krok 1:

Po pierwsze kapustę poszatkuj tak cienko jak umiesz.  Im cieniej poszatkowana kapusta, tym smak surówki przyjemniejszy. 

Krok 2:

Po drugie obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.

Krok 3:

Obierz jabłka i wyjmij z nich gniazda nasienne, następnie pokrój jabłka w słupki. Jeśli wolisz pokrój w kostkę, smak surówki na tym nie straci. 

Krok 4:

Do miski włóż kapustę, cebulę, jabłka, następnie dodaj ocet jabłkowy, oliwę, sól i pieprz. Surówkę dobrze wymieszaj, polecam to zrobić rękoma, żeby wszystkie smaki dobrze się przegryzły. 

Więcej przepisów na pyszne i zdrowe surówki i sałatki znajdziesz >>TUTAJ<<

Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również