Sałatki
Surówka z czerwonej kapusty
Czerwona kapusta, czy biała, zawsze mam ten dylemat, gdy stoję w sklepie i dostępne są obie. Surówki zarówno z jednej jak i z drugiej smakują tak samo dobrze. Chociaż w smaku kapusty bez wątpienia różnią się diametralnie. Dzisiaj zdecydowałem się na czerwoną i oto powstała surówka z czerwonej kapusty z cebulą i jabłkiem. Skropiona octem jabłkowym i oliwą. Pyszna z charakterem.
Surówka z czerwonej kapusty
Składniki:
- ćwiartka czerwonej kapusty
- 1 średniej wielkości czerwona cebula (ok 100 g)
- 2 średniej wielkości jabłka (ok 300 g)
- 5 łyżek octu jabłkowego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz np. czarny świeżo mielony
Przygotowanie:
Krok 1:
Po pierwsze kapustę poszatkuj tak cienko jak umiesz. Im cieniej poszatkowana kapusta, tym smak surówki przyjemniejszy.
Krok 2:
Po drugie obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę.
Krok 3:
Obierz jabłka i wyjmij z nich gniazda nasienne, następnie pokrój jabłka w słupki. Jeśli wolisz pokrój w kostkę, smak surówki na tym nie straci.
Krok 4:
Do miski włóż kapustę, cebulę, jabłka, następnie dodaj ocet jabłkowy, oliwę, sól i pieprz. Surówkę dobrze wymieszaj, polecam to zrobić rękoma, żeby wszystkie smaki dobrze się przegryzły.
Więcej przepisów na pyszne i zdrowe surówki i sałatki znajdziesz >>TUTAJ<<
Bądź na bieżąco z moimi przepisami na Instagramie i na Facebooku.