Przepis
SosySosy ciepłe
Sos jałowcowy 1
Składniki
- 50 g wędzonki
- 50 g dziczyzny (mogą być resztki)
- 10 jagód jałowca lub pół łyżeczki mielonego
- 50 g włoszczyzny (kawałek selera i marchewki)
- 1 cebula
- 400 ml wywaru jasnego
- 30 g masła
- 30 g mąki
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Warzywa obieramy i drobno siekamy. Pokrojone kawałki dziczyzny, wędzonkę oraz warzywa podlewamy kilkoma łyżkami wywaru i dusimy pod przykryciem, dodajemy jałowiec, od czasu do czasu mieszamy, gdy wywar odparuje, dolewamy resztę wywaru i dalej gotujemy, często mieszając. Na patelni robimy zasmażkę z masła i mąki, dodajemy ją do duszących się jarzyn, mieszamy, zagotowujemy, a następnie przecieramy przez sito. Do przetartego sosu dolewamy wino oraz przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny.