Przepis
Sałatki
Typowa świąteczna niemiecka sałatka kartoflana
Składniki
- 1 kg gotowanych ziemniaków
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 2 kwaskowate jabłka
- 5-6 konserwowych ogórków
- 150 g kiełbasy myśliwskiej
- 1 kubek jogurtu
- mały majonez np.Winiar
- 1 mała cebula
- sól
- pieprz
- papryka ostra w proszku
- ocet
Sposób przygotowania
Ugotować w mundurkach ziemniaki, obrać z łupin, gdy ostygną pokroić w plastry. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Jabłka, cebulę, kiełbasę obrać i pokroić w kosteczkę. Połączyć cebulę z majonezem, dodać troszkę octu, sól, pieprz, dodać paprykę w proszku i jeżeli nie będzie zbyt kwaskowe dodać więcej octu. Powstałym sosem zalać wszystkie składniki i wymieszać. Pozostawić najlepiej na 1 dzień w lodówce. Sałatka ta jest w Turyngii przysmakiem świątecznym. Jest dodatkiem do grillowanej kiełbasy.... ....cóż..nie każdy je karpia, uszka barszcz.. Niektórzy jedzą sałatki kartoflane... Co kraj to obyczaj!..;)