Dania głównePotrawy wegetariańskieZapiekanki
Zapiekanka z cukinii z wędzonym kozim serem
Pomysł na to danie zrodził się pewnego razu w mojej głowie. Pomyślałem, że będzie to rewelacyjna odmiana. Na moje szczęście pierwsi odbiorcy, czyli moja rodzina potwierdzili moje oczekiwania. Zapiekanka z cukinii z wędzonym kozim serem z dużą ilością aromatycznych pomidorów to bez wątpienia prawdziwa smakowa petarda. Potrawa może być głównym daniem lub np. dodatkiem do delikatnej ryby z pieca lub rusztu. Fajne jest również to, że przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie potrzebujesz wielu składników.
Zapiekanka z cukinii z wędzonym kozim serem
Składniki:
- 1 duża cebula
- 600 g pomidorów drobno krojonych z puszki
- 2 garście liści bazylii
- 2 cukinie
- 4 ząbki czosnku
- 2 opakowania koziego sera twardego wędzonego w plastrach @agrodanmis
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Krok 1:
Cebule pokrój w kostkę, następnie podsmaż na oleju do uzyskania złotego koloru. Dodaj pomidory z puszki, posiekana bazylię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś 10 minut na małym ogniu, dopraw solą i pieprzem.
Krok 2:
Cukinie pokrój w podłużne plastry grubości 5 mm. Następnie opiecz na mocno rozgrzanej patelni grillowej, około 1 minutę z każdej strony.
Krok 3:
W naczyniu do zapiekania układaj warstwy zaczynając od sosu, następnie cukinia, ser. Na wierzchu ułóż podwójna ilość sera.
Krok 4:
Zapiekaj 30-35 minut w temperaturze 180°C.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook.
Więcej pysznych pomysłów na zapiekanki znajdziesz >> TUTAJ <<