X

Czego szukasz?

Przepis
Dania głównePotrawy wegetariańskieZapiekanki

Zapiekanka z cukinii z wędzonym kozim serem

Pomysł na to danie zrodził się pewnego razu w mojej głowie. Pomyślałem, że będzie to rewelacyjna odmiana. Na moje szczęście pierwsi odbiorcy, czyli moja rodzina potwierdzili moje oczekiwania. Zapiekanka z cukinii z wędzonym kozim serem z dużą ilością aromatycznych pomidorów to bez wątpienia prawdziwa smakowa petarda. Potrawa może być głównym daniem lub np. dodatkiem do delikatnej ryby z pieca lub rusztu. Fajne jest również to, że przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie potrzebujesz wielu składników.

Zapiekanka z cukinii z wędzonym kozim serem

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 600 g pomidorów drobno krojonych z puszki 
  • 2 garście liści bazylii 
  • 2 cukinie 
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 opakowania koziego sera twardego wędzonego w plastrach @agrodanmis
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Cebule pokrój w kostkę, następnie podsmaż na oleju do uzyskania złotego koloru. Dodaj pomidory z puszki, posiekana bazylię i czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś 10 minut na małym ogniu, dopraw solą i pieprzem.

Krok 2:

Cukinie pokrój w podłużne plastry grubości 5 mm. Następnie opiecz na mocno rozgrzanej patelni grillowej, około 1 minutę z każdej strony.

Krok 3:

W naczyniu do zapiekania układaj warstwy zaczynając od sosu, następnie cukinia, ser. Na wierzchu ułóż podwójna ilość sera. 

Krok 4:

Zapiekaj 30-35 minut w temperaturze 180°C.

Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Instagram i Facebook

Więcej pysznych pomysłów na zapiekanki znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również