X

Czego szukasz?

Przepis
Ryby

Ryba pieczona na kamieniach lub nad ogniskiem

Składniki

Na jedną osobę:
  • 1 pstrąg lub 2 płotki ew. inna świeża ryba „z rzeki”
  • pęczek świeżych ziół: pietruszki, koperku, macierzanki ew. kilka igieł rozmarynu
  • 20 ml oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Ryby (najlepiej świeże, własnoręcznie złowione) sprawiamy, myjemy i smarujemy olejem.  Zioła siekamy i smarujemy nimi ryby od środka i na zewnątrz. Wybieramy 2 płaskie kamienie, myjemy je i wkładamy do ogniska, a gdy będą bardzo gorące smarujemy je delikatnie olejem i kładziemy na nich ryby. Ogień nie powinien dosięgać powierzchni kamieni. Ryby smażymy około 6-8 minut z każdej strony. Możemy również nabić rybę na ostry patyk i piec nad ogniskiem lub. Należy jednak uważać, żeby nie była za blisko ognia. Rybę można równiez usmażyć nad ogniskiem na patelni.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również