Przepis
Ryby
Ryba pieczona na kamieniach lub nad ogniskiem
Składniki
Na jedną osobę:
- 1 pstrąg lub 2 płotki ew. inna świeża ryba „z rzeki”
- pęczek świeżych ziół: pietruszki, koperku, macierzanki ew. kilka igieł rozmarynu
- 20 ml oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Ryby (najlepiej świeże, własnoręcznie złowione) sprawiamy, myjemy i smarujemy olejem. Zioła siekamy i smarujemy nimi ryby od środka i na zewnątrz. Wybieramy 2 płaskie kamienie, myjemy je i wkładamy do ogniska, a gdy będą bardzo gorące smarujemy je delikatnie olejem i kładziemy na nich ryby. Ogień nie powinien dosięgać powierzchni kamieni. Ryby smażymy około 6-8 minut z każdej strony. Możemy również nabić rybę na ostry patyk i piec nad ogniskiem lub. Należy jednak uważać, żeby nie była za blisko ognia. Rybę można równiez usmażyć nad ogniskiem na patelni.