X

Czego szukasz?

Przepis
Owoce morzaWalentynki

Koktajl z krewetek

Składniki

  • 250 g mrożonych krewetek koktajlowych
  • 1 główka zielonej sałaty
  • 100 g majonezu
  • 100 g śmietany kremówki
  • 2 łyżki keczupu
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 25 ml koniaku
  • po 1 łyżce soku z cytryny i sosu worcester
  • 2-3 ząbki czosnku
  • słodka papryka, sól, biały pieprz
Dodatki
  • jaja ugotowane na twardo, obrane i posiekane w kostkę lub jaja przepiórcze, ugotowane na twardo i przekrojone na pół awokado (koktajl z krewetek bardzo często podaje się w połówkach wydrążonych awokado), kapary, szczypior lub dymka, korniszony

Sposób przyrządzania

Na patelni zagotowujemy wodę pół na pół zmieszaną z winem. Solimy, pieprzymy i wrzucamy krewetki. Gotujemy 3-5 minut (płyn powinien w tym czasie odparować). Przygotowujemy sos: mieszamy śmietanę, majonez, keczup, sos worcester, koniak, sok z cytryny. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Wrzucamy do sosu krewetki i całość podajemy na liściach zielnej sałaty lub w pucharkach koktajlowych, udekorowany wybranymi dodatkami. W wersji najprostszej rezygnuję z wina, koniaku i wielu dodatków i pzrygotowuję sos majonezowy z rozgniecionym awokado, posiekanym czosnkiem oraz koncentratem pomidorowym. Takim sosem zalewam krewetki na pół godziny przed podaniem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również