Przepis
Owoce morzaWalentynki
Koktajl z krewetek
Składniki
- 250 g mrożonych krewetek koktajlowych
- 1 główka zielonej sałaty
- 100 g majonezu
- 100 g śmietany kremówki
- 2 łyżki keczupu
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 25 ml koniaku
- po 1 łyżce soku z cytryny i sosu worcester
- 2-3 ząbki czosnku
- słodka papryka, sól, biały pieprz
Dodatki
- jaja ugotowane na twardo, obrane i posiekane w kostkę lub jaja przepiórcze, ugotowane na twardo i przekrojone na pół awokado (koktajl z krewetek bardzo często podaje się w połówkach wydrążonych awokado), kapary, szczypior lub dymka, korniszony
Sposób przygotowania
Na patelni zagotowujemy wodę pół na pół zmieszaną z winem. Solimy, pieprzymy i wrzucamy krewetki. Gotujemy 3-5 minut (płyn powinien w tym czasie odparować). Przygotowujemy sos: mieszamy śmietanę, majonez, keczup, sos worcester, koniak, sok z cytryny. Doprawiamy papryką, solą i pieprzem. Wrzucamy do sosu krewetki i całość podajemy na liściach zielnej sałaty lub w pucharkach koktajlowych, udekorowany wybranymi dodatkami. W wersji najprostszej rezygnuję z wina, koniaku i wielu dodatków i pzrygotowuję sos majonezowy z rozgniecionym awokado, posiekanym czosnkiem oraz koncentratem pomidorowym. Takim sosem zalewam krewetki na pół godziny przed podaniem.