Dania główneDrób
Pulpety ziołowe z kurczaka Macieja Kuronia
Szybki obiad, który świetnie smakuje też drugiego dnia. Pulpety ziołowe z kurczaka Macieja Kuronia, to prosty w przygotowaniu przepis. Gdy nie masz czasu stać w kuchni zrób pulpeciki, z pewnością posmakują Tobie i Twojej rodzinie.
Pulpety ziołowe z kurczaka Macieja Kuronia
Składniki:
- 600 g mielonego mięsa z kurczaka lub np. indyka
- 1 jajko
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- świeże zioła np. natka pietruszki, koperek
- 1 łyżka ziół suszonych, do wyboru: np. majeranek, tymianek, oregano
- wywar do gotowania pulpetów np. drobiowy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1:
Do mielonego mięsa wbij jajo, następnie dodaj posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, posiekane świeże zioła i pozostałe przyprawy tj. majeranek, tymianek, oregano. Na koniec wyrób na jednolitą masę.
Krok 2:
Formuj pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego, co jakiś czas maczając ręce w wodzie. Dzięki temu uzyskasz ładniejszy kształt, a mięso nie będzie się kleić do rąk. Obtocz pulpety w mące ziemniaczanej, następnie wrzuć do wrzącego wywaru. Gotuj około 5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową.
Wywar po gotowaniu pulpetów może być świetną bazą do sosu pomidorowego lub np. koperkowego. Podajemy z makaronem lub np. ryżem.
Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook
Więcej pysznych inspiracji na mięso w roli głównej znajdziesz >> TUTAJ <<