X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneDrób

Pulpety ziołowe z kurczaka

Składniki

  • 600 g mielonego mięsa z kurczaka
  • 1 jajko
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • świeże zioła (natka pietruszki, koperek)
  • 1 łyżka ziół suszonych, do wyboru: majeranek, tymianek, oregano
  • wywar do gotowania pulpetów (może być z kostki)
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Do mielonego mięsa wbijamy jajo, dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, siekane świeże zioła i pozostałe przyprawy. Wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy pulpety wielkości dużego orzecha włoskiego. Obtaczamy je w mące ziemniaczanej i wrzucamy do wrzącego wywaru. Gotujemy około 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Wywar po gotowaniu pulpetów może być świetną bazą do sosu pomidorowego lub koperkowego. Podajemy z makaronem lub ryżem.

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Sprawdź również