X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Pulpety faszerowane żółtym serem

Życie lubi zaskakiwać. Spotkanie zamiast trwać 30 minut, trwa półtorej godziny. Komunikacja miejska nie nijak nie trzyma się rozkładu jazdy. Zdyszani wpadamy do domu a musimy jeszcze przygotować obiad. Dzieci głodne, pies chce wyjść na spacer. Obraz nędzy i rozpaczy??? Jak dla mnie życie, zwykła codzienność. Na szczęście w takie dni na pomoc przychodzą proste, błyskawiczne przepisy, takie jak pulpety faszerowane żółtym serem. Uwielbiam je przygotowywać, a reszta rodziny uśmiecha się, kiedy dowiaduję się, że na obiad będzie ich ulubiony comfort food.

Pulpety faszerowane żółtym serem

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego, ja użyłem łopatki wieprzowej
  • 1 jajko „M”
  • łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1-2 łyżki sosu do hamburgerów i hot dogów, oczywiście od Roleskiego
  • 150 g ulubionego żółtego sera, ja użyłem królewskiego
  • sól, czarny pieprz
  • ew. 2 czerwone cebule

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj jajko, suszone oregano i bazylie, słodką paprykę w proszku, bułkę tartą. Oczywiście suszone zioła możesz zamienić na świeże.

Krok 2:

Następnie dodaj sos do hamburgerów i hot dogów. Masę dopraw solą i czarnym pieprzem. Wyrabiaj ręcznie do dokładnego połączenia składników, około jednej minuty.

Krok 3:

Z mięsnej masy uformuj kulki wielkości piłeczek pingpongowych. Każdą kulkę delikatnie rozpłaszcz, na środku połóż kostkę żółtego sera, zlep dokładnie brzegi. Powstaną piękne pulpeciki.

Tak przygotowane klopsiki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do klopsików dołożyłem dwie czerwone cebule pokrojone w cząstki, po upieczeniu stworzą fajny dodatek smakowy. Pulpety faszerowane żółtym serem zapiekam przez 20 minut w temperaturze 210°C. Pulpety faszerowane żółtym serem podaje z kremowym puree ziemniaczanym, groszkiem cukrowym oraz sosem do hamburgerów i hot dogów. Nieodzowna jest świeżo posiekana natka pietruszki lub koperek, jak kto woli. Nie zapomnijcie o pysznej pieczonej, czerwonej cebuli.

—>TUTAJ<— znajdziecie więcej obiadowych inspiracji 🙂

SMACZNEGO!!!

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

  1. Asia

    Pulpety są przepyszne !
    Bardzo smaczne i soczyste.

    • Jakub Kuroń

      Asia,
      Jeszcze raz wielkie dzięki!!!

  2. Doris

    Robiłam w sobotę na obiad, wyszły bardzo dobre! Dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂

    • Jakub Kuroń

      SUper, niezwykle bardzo się cieszę 😉
      Wpadaj częściej i wszystkiego dobrego życzę.

  3. Thomas

    Super przepis! Same pyszności, teraz kiedy trzeba siedzieć w domu nie pozostaje nam nic innego jak rozwijać swoje zdolności w tym kulinarne. Idealny czas na próbowanie nowych przepisów. 😉

    • Jakub Kuroń

      Jak najbardziej trzeba korzystać z danego nam czasu 🙂
      Dlaczego nie szlifować swoich umiejętności kulinarnych 🙂
      Pozdrawiam
      Kuba

Sprawdź również