X

Czego szukasz?

Przepis
Dania główneWieprzowina

Pulpety faszerowane żółtym serem

Życie lubi zaskakiwać. Spotkanie zamiast trwać 30 minut, trwa półtorej godziny. Komunikacja miejska nijak nie trzyma się rozkładu jazdy. Zdyszani wpadamy do domu a musimy jeszcze przygotować obiad. Dzieci głodne, pies chce wyjść na spacer. Obraz nędzy i rozpaczy??? Jak dla mnie życie, zwykła codzienność. Na szczęście w takie dni na pomoc przychodzą proste, błyskawiczne przepisy, takie jak pulpety faszerowane żółtym serem. Uwielbiam je przygotowywać, a reszta rodziny uśmiecha się, kiedy dowiaduję się, że na obiad będzie ich ulubiony comfort food.

Pulpety faszerowane żółtym serem

Składniki:

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Po pierwsze mięso mielone przełóż do miski. Następnie dodaj jajko, suszone oregano i bazylie, słodką paprykę w proszku, bułkę tartą. Oczywiście suszone zioła możesz zamienić na świeże.

Krok 2:

Po drugie dodaj sos do hamburgerów i hot dogów. Masę dopraw solą i czarnym pieprzem. Następnie wyrabiaj ręcznie do dokładnego połączenia składników, około jednej minuty.

Krok 3:

Z mięsnej masy uformuj kulki wielkości piłeczek pingpongowych. Każdą kulkę delikatnie rozpłaszcz, następnie na środku połóż kostkę żółtego sera, zlep dokładnie brzegi. Powstaną piękne pulpeciki.
Tak przygotowane klopsiki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Do klopsików dołożyłem dwie czerwone cebule pokrojone w cząstki, po upieczeniu stworzą fajny dodatek smakowy. Pulpety faszerowane żółtym serem zapiekam przez 20 minut w temperaturze 210°C.

Pulpety faszerowane żółtym serem podaje z kremowym puree ziemniaczanym, groszkiem cukrowym oraz sosem do hamburgerów i hot dogów. Nieodzowna jest świeżo posiekana natka pietruszki lub koperek, jak kto woli. Nie zapomnijcie o pysznej pieczonej, czerwonej cebuli.

Bądź na bieżąco z moimi przepisami, zapraszam na Instagram i Facebook.

Po więcej przepisów na dania główne zapraszam >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Wasze komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

  1. Witam, czym można by zastąpić ten sos do hotdogow? Tu w Belgii ciężko dostać cokolwiek roleskiego . Dziękuję

  2. Robiłam w sobotę na obiad, wyszły bardzo dobre! Dziękuję za przepis i pozdrawiam 🙂

  3. Super przepis! Same pyszności, teraz kiedy trzeba siedzieć w domu nie pozostaje nam nic innego jak rozwijać swoje zdolności w tym kulinarne. Idealny czas na próbowanie nowych przepisów. 😉

Sprawdź również