Ciasta i ciastka
Herbatniki
Składniki
- 250 g mąki pszennej (ok. 1,5 szklanki)
- 200 g mąki ziemniaczanej
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 125 ml śmietany
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania
Mieszamy i przesiewamy razem do miski lub na stolnicę: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dodajemy masło, cukier, śmietanę i jaja. Wyrabiamy i zagniatamy ciasto. Do wyrabiania herbatników w zasadzie potrzebna jest maszynka do mięsa ze specjalną nakładką do ciastek. Na pewno niektórzy z Państwa mają takie nakładki w domu. W tym przypadku, trzeba zastosować taką nakładkę, żeby ciasto wychodziło w formie taśmy, którą ucinamy w odstępach 5-6 cm. Możemy również po prostu rozwałkować ciasto na stolnicy i wykrajać herbatniki foremką. Blachy natłuszczamy, układamy na nich prostokątne ciastka i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC. Jak zawsze, trzeba uważać, żeby się zanadto nie przypiekły. Herbatniki są cienkie, więc mogą się upiec już po 7-8 minutach. Wyjmujemy blachę, gdy widzimy, że mają złoty kolor. Możemy przed pieczeniem podzielić ciasto na porcje i dodać do każdej porcji dowolnie wybrane dodatki smakowe, tj.: wanilię, skórkę cytrynową, czekoladę, olejki zapachowe itp. Wtedy otrzymamy herbatniki o różnych smakach.