Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Szpinak klasycznie
Składniki
- 1 kg świeżego szpinaku lub 500 g mrożonego
- 125 ml śmietany
- 1 ząbek czosnku
- po 2 łyżki mąki i masła
- cukier, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Świeży szpinak płuczemy, odcinamy twarde łodyżki i wrzucamy do osolonego wrzątku. Gotujemy 2-3 minuty. Odcedzamy i drobno siekamy lub mielimy. Szpinak mrożony rozmrażamy i osączamy z nadmiaru wody. Przygotowujemy na patelni zasmażkę z masła i mąki. Dolewamy śmietanę i mieszamy, aż zgęstnieje, tak żeby nie było grudek, dodajemy szpinak i podgrzewamy razem przez 5-7 minut. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy i posiekany ząbek czosnku. Jeśli zrezygnowaliśmy z czosnku, to robimy szpinak bardziej na słodko i dosypujemy łyżeczkę cukru. Potem usiłujemy przekonać nasze potomstwo, a nierzadko i nas samych, że szpinak jest bardzo pyszny i zdrowy.