X

Czego szukasz?

Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby

Fazole z kwakami – Śląsk Cieszyński, Podbeskidzie

Składniki

  • 500 g białej fasoli
  • 2 kg kwaków (brukwi)
  • 700 g kości wędzonych
  • 150 g wędzonego boczku
  • 2 łyżki mąki
  • sól

Sposób przygotowania

Fasolę moczymy, gotujemy i odcedzamy. Brukiew obieramy, kroimy w słupki i wrzucamy do wrzątku, w którym gotujemy wędzone kości. Po 10 minutach dodajemy fasolę. Boczek kroimy w kostkę i smażymy, gdy się wytopi dodajemy do niego mąkę. Mieszamy, dolewamy do zasmażki trochę wywaru z brukwi i po dokładnym wymieszaniu dolewamy do garnka z brukwią i fasolą. Powinna powstać gęsta potrawa. Przepis ten jest znany również w wersji bezmięsnej i mniej brejowatej, a bardziej wodnistej. Potrawa ta podawana jest wówczas jako zupa na Wigilię. Podobny jest przepis na danie postne na Podlasiu, z tym, że zamiast kwaków, czyli brukwi dodaje się ugotowaną pszenicę. Proszę zwrócić uwagę na analogię do innych potraw staropolskich, typu groch z kapustą, również podawanych podczas kolacji wigilijnej. Wszelkie ziarna miały zapewnić powodzenie i urodzaj w następnym roku. Oczywiście w wersjach postnych nie dodajemy boczku!

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również