Składniki
- 500 g białej fasoli
- 2 kg kwaków (brukwi)
- 700 g kości wędzonych
- 150 g wędzonego boczku
- 2 łyżki mąki
- sól
Sposób przygotowania
Fasolę moczymy, gotujemy i odcedzamy. Brukiew obieramy, kroimy w słupki i wrzucamy do wrzątku, w którym gotujemy wędzone kości. Po 10 minutach dodajemy fasolę. Boczek kroimy w kostkę i smażymy, gdy się wytopi dodajemy do niego mąkę. Mieszamy, dolewamy do zasmażki trochę wywaru z brukwi i po dokładnym wymieszaniu dolewamy do garnka z brukwią i fasolą. Powinna powstać gęsta potrawa. Przepis ten jest znany również w wersji bezmięsnej i mniej brejowatej, a bardziej wodnistej. Potrawa ta podawana jest wówczas jako zupa na Wigilię. Podobny jest przepis na danie postne na Podlasiu, z tym, że zamiast kwaków, czyli brukwi dodaje się ugotowaną pszenicę. Proszę zwrócić uwagę na analogię do innych potraw staropolskich, typu groch z kapustą, również podawanych podczas kolacji wigilijnej. Wszelkie ziarna miały zapewnić powodzenie i urodzaj w następnym roku. Oczywiście w wersjach postnych nie dodajemy boczku!