Przepis
SałatkiSurówkiWarzywa i grzyby
Szpinak z czosnkiem
Składniki
- 1 kg świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki masła
- cukier, sól, ew. 50 g wędzonki
Sposób przygotowania
Szpinak płuczemy, odcinamy łodyżki. Wrzucamy liście do wrzątku, do którego dodajemy też pokrojony w plasterki ząbek czosnku, trochę soli i trochę cukru. Gotujemy dosłownie pół minuty i szpinak osączamy. Na patelni topimy masło, wrzucamy szpinak, Rozgnieciony lub posiekany ząbek czosnku. Mieszamy i smażymy około 5 minut. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą i cukrem. Jeżeli chcemy podać szpinak bardziej na słono, to radzę nie dodawać na żadnym etapie jego przyrządzania cukru i soku z cytryny. Natomiast przed podaniem posypać świeżymi skwarkami z wędzonki.