X

Czego szukasz?

Przepis
DeseryWalentynki

Sorbet gruszkowy

Sorbet gruszkowy to lekki i orzeźwiający deser, idealny na ciepłe dni. Jego delikatna słodycz i naturalny smak gruszek sprawiają, że jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych lodów. Dzięki prostemu przygotowaniu i niewielkiej liczbie składników, sorbet gruszkowy może stać się ulubionym deserem całej rodziny.

Sorbet gruszkowy – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 3–4 duże gruszki (najlepiej miękkie i dojrzałe)

  • ½ szklanki syropu z gruszek lub kompotu

  • sok z jednej cytryny

  • ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

  • 3 czubate łyżki golden syrupu, miodu lub cukru (ilość według uznania)

Sposób przygotowania:

Krok 1:

Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Jeśli używamy gruszek z syropu lub kompotu, odcedzamy je i zachowujemy ½ szklanki syropu.

Krok 2:

Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i miksujemy blenderem na gładkie puree. Przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce do temperatury lodówkowej.

Krok 3:

Schłodzoną mieszankę przelewamy do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją producenta. Jeśli nie posiadamy maszyny, przelewamy masę do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Podczas chłodzenia, co około 30 minut przez pierwsze 3 godziny, mieszamy sorbet, aby zapobiec tworzeniu się kryształków lodu i uzyskać puszystą konsystencję.

Krok 4:

Gotowy sorbet przechowujemy w zamrażarce. Przed podaniem warto wyjąć go na kilka minut wcześniej, aby lekko zmiękł i łatwiej się nakładał.

Ciekawostka kulinarna

Sorbet gruszkowy można wzbogacić o różne przyprawy, takie jak cynamon czy świeżo starty imbir, które nadadzą deserowi dodatkowego aromatu. Warto eksperymentować z dodatkami, aby odkryć ulubioną wersję tego orzeźwiającego przysmaku.

Mam nadzieję, że ten przepis na sorbet gruszkowy przypadnie Ci do gustu!

Podsumowując mam nadzieję, że potrawa wyszła obłędne! Jeśli chcesz być na bieżąco z innymi moimi i Bogusi przepisami to zapraszam na Instagram

Więcej inspiracji z pewnością znajdziesz >> TUTAJ <<

Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Sprawdź również