Przepis
Baranina, JagnięcinaPotrawy z grilla
Król szaszłyków czyli szaszłyk z combra baraniego
Składniki
- 150 g wytrybowanego combra baraniego na osobę
Marynata
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 125 ml wytrawnego, czerwonego wina
- kolendra, jałowiec, cząber
- ew. 1 łyżeczka oleju
Sposób przygotowania
Najpierw przygotowujemy marynatę. Siekamy cebulę i czosnek, dodajemy stłuczone ziarna kolendry, jałowca i cząber, dolewamy wino, ewentualnie odrobinę oleju i mieszamy. Wytrybowane mięso kroimy w plastry grubości 1 cm i wkładamy do kamiennego lub emaliowanego garnka. Zalewamy marynatą i przetrzymujemy w nie mięso minimum 12 godzin. Wyjmujemy plastry mięsa z marynaty i nabijamy na patyk. Opiekamy na grillu z wszystkich stron aż do zrumienienia. Zawijamy w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i układamy z boku grilla lub ogniska na około 5-10 minut. Podajemy na talerz po zdjęciu z patyka, koniecznie z sałatką z zimnych ziemniaków.