Przepis
DeseryWalentynki
Suflet czekoladowy
Składniki
- 250 g ciemnej gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 250 l śmietany kremówki 30%
- 150 g cukru pudru
- 5 jajek
- 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania
Śmietanę schładzamy, ubijamy i chowamy do lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, czyli wkładając garnuszek z połamaną czekoladą w rondel z gorącą wodą. Ubijamy żółtka z łyżką cukru pudru, aż powstanie biała pulchna masa. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę, a pod koniec dodajemy resztę cukru pudru. Ubijamy dalej, aż piana będzie gęsta i lśniąca. Źółtka mieszamy z ciepłą czekoladą i stopniowo, w trakcie mieszania dodajemy ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Foremki smarujemy masłem i nakładamy do 2/3 wysokości masę czekoladową. Wsadzamy foremki na 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 210°. Przed podaniem posypujemy kakao.